Welcome to my blog.You want to Follow or go back Home.
Me: The One and Only
Hi! 안녕하세요 ! Thanks for reading! ^^ ~He, who has no strength to dream, has no strength to live~Ernst Toller~
Disclaimer
Hi! Before anything else, just to remind you, I'm talking craps sometimes, so whatever is written here, just deal with it because afterall this is my blog (: I'm not an English/Bahasa teacher, so pardon my grammar. No any childish acts. Respect is a must. Thank You :D
Email: nurulshariff90@yahoo.com
AYUMIYOSHIDA:)
Navigations

Profile Blog Links Joined Credits
I am ME | A Plain Jane
Not just any type of girl Hello! I'm Nurul. 21 year old. AB blood type. Lefty. Another plain Jane who rarely has an objective. I just accept what I get, either it was a reward for my hard work or even it was a punishment from my laziness. Those facts explain how loser I am. Oh I am also one of girls who wrote fan letter as her bio. Love pink. Has 2 different personality because I am AB lol. Half of myself already here so yeah, just read it! ^^ ohh! I'm so random. Remember!



Instagram


Twitter


Khamsahamnida


Airi's first giveaway
Photobucket

Currently...
Feeling : Has crush on 이태민-koe ga suki. Soshite, anata no silent gesture, daisuki. 태민-san no ongaku itsumo kikimasu.
Eating : sushi, takoyaki, green tea,skittles, oat krunch, marshmellow lover. Nowadays mum homemade foods are saikou!
Doing : Sleeping 10 hours/day to get a better skin bleagh.
Watching : salamander guru and the shadow, operation love kver, painter of the wind, Rooftop Prince.
Reading : tuesdays with morrie by mitch albom.
Listening to : Lee taemin. Younha. Any beautiful ballad & R&B,Be Ma Girl-Teentop, Good night-B1A4.

Always Keep The Faith


CLERKSHIP SCHEDULE

[1] Clinical Oncology :
15/4/12-19/4/12

[2] Obstetric & Gynecology :
22/4/12-26/4/12

3] Surgery/Radiopharmacy :
29/4/12-3/5/12

[4] Pediatric :
6/5/12-10/5/12

[5] Medicine :
13/5/12-17/5/12

[6] Community Pharmacy :
20/5/12-24/5/12

[7] Psychiatry :
27/5/12-31/5/12

Wishlist

Daily Reads
Fay | WZul | Zati | Wana | Dramabeans | QiuQiu |

University
Ori | Kak Nuha | Ilham | Kak Syu | JauzeeUmny | Raj | Dila | Kak Fatin | El | Nabila | Pai | Syafuan

School
Faiz | Alif | Fizan | Zam | Syafizan | Faiq | miraayon | Tiqasaid

Familia
Kak Ya | Dek Ha

Fangirling&stuffs
Hananorisa RL | Fana | Mr.Pinky | Pinat | Jade | Nasyirah | Dorama | Hananorisa | Waiem | Icepluscoffee | C3JJ

miscellaneous
Agama | Adifstory | RahsiaFarmasi | Saifulislam | Doctor | Terfaktab | HanieHidayah | TeyCindy | Revelinme | CynthiaOng | Jezmine | Fatinliyana |

Rotten Things
March 2009 | April 2009 | July 2009 | August 2009 | September 2009 | October 2009 | November 2009 | January 2010 | February 2010 | March 2010 | April 2010 | May 2010 | June 2010 | July 2010 | August 2010 | September 2010 | October 2010 | November 2010 | December 2010 | January 2011 | February 2011 | March 2011 | April 2011 | May 2011 | June 2011 | July 2011 | August 2011 | September 2011 | October 2011 | November 2011 | March 2012 | May 2012 | June 2012 | July 2012 | August 2012 | February 2013 | April 2013 | May 2013 | June 2013 | September 2013 | February 2014 |

Liebster Blog Award
Reading.
나 너무 무서워.
Immortal song 2 | lee taemin part 2: Performance r...
SPA & KKM interview
semua dah tak selamat.
Immortal song 2 | lee taemin part 1: why he should...
Airi's 1st Giveaway: Just in Time for Summer!
#4 three beautiful things today | of rain, beppu a...
suffocated

Click!

> comments
Seoul Trip | Part 1: Tips to travel in Seoul as a backpacker.
Written at Tuesday, August 14, 2012 | back to top

Ohai.

July hari tu betul- betul lepas interview saya pergi Seoul. Though duduk sana lebih kurang 5 hari tapi tak banyak sangat pun tempat yang pergi. Few tempat macam Apgujeong (dekat dah dengan SMentertainment), CubeEnt, JYPent, Hangang ( Han river), miss Lee cafe (tempat goguma couple pernah lepak), Bukcheon Hanok village ( tempat SHINee record Hello Baby. Sanggojae pun kat situ katanya) yang ada dalam schedule semua kena cancel sebab tak berapa berdisiplin dengan masa and ada orang demam lol. Nami Island pun tak sempat nak pergi. Teringin nak pergi palace dengan Insadong tengok orang main pansori pun tak termakbul hehe. Sedih jugak sebenarnya bila tak fullfil semua keinginan. Teringin jugak nak jalan-jalan area Gangnam (kat incheon airport depa letak banner puteri sembilan- girl generation city kononnya kahkah.) yang tempat orang kaya-raya, elit, mahal nak mati sekali gus melawat HQ oppa-oppa sekalian lol SMTown supporter la konon muhaha. Kut boleh culik Taemin ke DO sebijik, eh dia orang bukan oppa. Okay boleh culik Donghae, Changmin sebijik. Tak pun Jinki, Jonghyun, oppa jugak kan? Lol. Atau pun terlanggar Lee soo Man sendiri kut terus dia amek i taun depan boleh debut serentak dengan JYP debut Park ji min untuk mewujudkan persaingan yang hebat lol.  Lepas tu pergi Hangang kut boleh tercekup sekor dua retis dating. Cekup-cekup tengok sekali lee taemin, lee donghae ada menangis kat situ jugak HAHA. Lagi pergi Bukcheon Hanok Village balik mesia boleh cakap kat adik wei aku pijak bekas tapak kaki Minho lol *penampar* tak pun Nami Island bergambar sepuas tidak. Namun, apakah daya first time jenjalan sendiri, of course ada flaws kan?

Anyhow! I enjoyed the trip keke. Here saya provide few tips yang boleh di ikut untuk melancong secara jimat di Seoul.

#1. Travel partners.

Seoul adalah tempat yang boleh di pergi dengan sendiri tanpa agent. Tapi dengan syarat pergi bukan dengan family consist of ibu ayah adik kecik mahupun golongan special yang mungkin tak tahan or tak mampu nak jalan kaki, tukar train senang cerita main explore race la bcos pergi sendiri style backpacker ni kena bersikap "lantak ah kalau sesat pun" HAHA. So, travel style budget macam ni sesuai untuk Hakseng (student) atau remaja-remaja belia senang cerita kau orang dengan klik kau orang la. Nak senang travel by four la sebab cab kan 4 orang (in case perlu cab) and boleh jalan by partner dua orang, dua orang (kut la kalau kau orang pergi Everland). Eh maca double date Lol.

#2.Flight ticket & insuran.

Basically Rm 2000 cukup untuk budget travel ke Seoul dengan syarat anda menempah tiket promotion Airasia dan duduk di Guess House yang bukan area pelancong macam Ittaewon, Myeongdong, Dongdaemun itu atau area mahal macam Gangnam ( lol aku tetap anggap Gangnam tempat mahal cos korean pun kata tu kawasan elit). Tiket flight kami tak adalah betul-betul promotion Airaisia masa tu. Kami beli pergi balik plus insuran dalam RM 700. Kalau kau orang book ticket yang betul-betul tengah Sale memang lagi murah. Luggage pulak boleh la book untuk balik je pergi tak payah in case nak beli barang liquid kan. Bawak baju sekadarnya je. Lunggage paling murah RM 50-15 kg.

#3. Tempat tinggal.

Kami duduk dekat Happy Guest House dekat Bottigogae dalam kawasan Sindang. Bottigogae station located at satu station after Ittaewon station. Bilik guest house yang kami duduk tu satu bilik empat orang. Satu bilik satu malam 60,000 won (RM 180) Jadi sorang 15,000 won (RM 45). Walaupun kami sewa satu bilik, tapi kami boleh guna satu rumah, dapur, segala alatan semua boleh guna. Senang cerita kami sewa satu rumah la tu. Kebetulan tak ada tourists lain masa kami datang memang syok buat rumah tu macam rumah sendiri tak payah kongsi-kongsi. Happy guest house tu rumah apartment sebenarnya. Tuan rumah dia duduk sekali dekat situ style home stay. Tapi pagi- pagi ahjumma ahjushhi dengan Mr. Kang tu keluar la, pergi kerja, pergi pasar kut? Haha. Syok sebab boleh jugak tanya-tanya jalan dengan dia orang. Plus rasa macam ada family dekat situ sebab dia orang baik. Orang pertama demam adalah saya, so bila batuk-batuk je bunyi ahjushhi bagi makan ubat siap bancuhkan lagi. Omg sangat terharu di situ. Mereka sangat warm and welcoming. Serius! Hehe.

#4. Transportation

Lepas tu gerak mana-mana boleh guna subway, bus dan kaki! Sampai airport sila pergi ke kaunter information kut ( entah la saya pun tak ingat kaunter apa saya tanya dulu) dan register nama then dapatkan T-Money reload card secara percuma. Then boleh reload dekat mana-mana 7E or convinient store berhampiran. Kad ni kira macam kad touch n go la. Depends la kau orang nak jalan banyak mana. Mula-mula reload dalam 20000 won (RM 60) dulu. Ambil jugak peta subway dekat airport tak pun download siap-siap simpan dalam ipong kau orang. Lagi syok siapa pakai samsung (android sebenarnya) boleh download apps metroid siap bagi harga sekali dari satu station ke satu station. Bus? Oh bus kami tak tau guna. Maaf. Hehe.

#5. Makan

Makanan halal memang susah sikit nak cari unless kau orang dekat dengan Ittaewon sebab Korean sangat terkenal dengan favorite suka makan daging especially daging babi (mungkin sebab tu kulit cantik dan tinggi lol) dengan suka minum minuman keras macam soju or makgulli (arak beras). Aku pun tak tau macam mana nak didik Lee Taemin stop habit ni though dia tak mengaku dia minum arak HAHAHA *penampar* -.- dekat Ittaewon senang nak cari sebab kat situ kawasan pelancong, of course banyak makanan serata dunia dan kau akan jumpa kedai makan pak Iran, Turki, Pakistan so, mostly dia orang Muslim and provide halal food. HOWEVER, HAJIMAN, TETAPI, makanan mahal. sepinggan nasi beriyani ayam 10000 won ( RM 30). Itu harga normal. Jadi dinasihatkan kau orang bawak la megi dan biskut dan roti dari Tanah Malaya buat bekalan hidup kat sana. Kami tak makan nasi pun kat sana, makan megi made in Malaysia jugak haha.

#6. Solat

Solat tak ada masalah. Kau orang simpan la apps waktu solat tak pun boleh ambil dekat masjid Ittaewon dia sediakan. Bawak la stokin or berpakaian proper untuk solat bagi gadis gadis. Then waktu solat boleh solat dekat mana-mana celah yang bersih dekat shopping compleks or subway station berpandukan kompas kiblat yang kau orang ada or arah matahari. Kalau rajin/sempat boleh singgah pergi masjid Ittaewon untuk solat.

#7. Shopping dan duit.

Kat sana taraf hidup tinggi, nilai duit tinggi maka logik aja kalau mahal. Standard harga barang 1,000 won (rm 3), 10,000 won (rm 30), kira macam 1,000 won tu seringgit kat malaysia or 10,000 won tu macam sepuluh ringgit kat Malaya ni. Kecik kan nilai duit kita? Senang cerita kalau kat sana kau orang tak payah nak banding sangat dengan duit malaysia nanti pening. So budget awal-awal berapa Rm kau orang nak spend then convert then sampai korea guna la duit itu sepenuhnya haha.

#8. Bahasa

Bahasa tak ada masalah. Tapi lagi best kalau kau tau cakap sikit-sikit sebab boleh sengih-sengih bangga bila pekedai tanya kau, "ah, hankuk-mal ara? Hakseng-e-yo?" muhahaha. Ne, saya memang hakseng tapi malaysia mali punya bukan made in Seoul punya keke. Kebanyakan kalau area pelancong pekedai boleh cakap english sikit-sikit. Kalau sesat nak tanya jalan, tanya je siapa-siapa especially budak sekolah or remaja belia macam saya ni sebab biasanya dia orang willing nak tolong though dia orang tak reti english. Some of 'em might mengelak maybe betul tak tau or tak ada confident tapi seriously mesti akan ada yang nak tolong in various ways especially lelaki (sebab aku rasa self-confident lelaki lebih sikit dari perempuan kut?). Tak pun kalau tanya ahjumma convinient store dia orang pun biasanya nak je tolong. Cumanya faham dengan tak faham je. Tqk faham tanya orang lain. Tak susah kan? Keke.

#9. penerimaan masyarakat

Korea is another homogenous country selain Japan or China. Jadi dia orang memang jarang nampak pelancong unless rumah dekat Ittaewon. Korea tak macam malaysia, US warna kulit campur campur ada hitam, ada tanned ada putih, budaya pun campur-campur. So logik je la kalau kau pergi mana-mana orang tengok atas bawah lagi-lagi kalau kau pakai tudung. Pada saya dia orang bukan tak suka (unless kalau yang betul-betul racist or anti islam) tapi dia orang more tu, ermm bukan kagum tapi errmm jakun tak pernah tengok foreign people depan mata selalu tengok orang kulit pucat, single eyelid tiba-tiba nampak alien mata bulat,double eyelid dengan head cover lagi of course akan tertoleh-toleh pat lima kali kan. Bow dan senyum je sikit tanda hormat budaya mereka.

#10. Cuaca

Sebab kami pergi time summer, it feels like home keke. Sama je macam dekat malaysia cuma malam dia extra sejuk. Panas dia panas yang kering. Jadi kulit tak berminyak sangat saya suka! Hehe. Summer selalu hujan so carry payung ke mana-mana. Nak jimat pergi la time summer. Selain banyak sale kau orang tak payah sibuk nak prepare winter coat bagai haha.

The best is, lalu mana-mana kpop aje yang kedengaran. Kat sini Teen top - To You, kat situ Fx- Electric Shock, depan sikit SJ-sexy free single, jalan lagi SHINee-sherlock dan lagi dan lagi. So jimat bateri iPod sebab music preference kau je yang berputar. Haha ini applicable untuk makhluk yang layan immortal song 2, music bank, inkigayo instead of akademi fantasia, mentor, kemudian masuk shopping compleks pastu tanya "lagu apa ni?" pastu orang jawab "ombak rindu" lepas she goes "ohhh,,." err macam aku keke.

Okay. Apa lagi nak cakap? Apa-apa nak tau boleh la tanya dan tunggu la bila rajin saya update lagi pasal tempat-tempat yang berjaya dilawati pulak.

Entry tak bergambar sebab post ikut ipod keke.



Gambar dari iPod mesti la tak cantik bukan kualiti dia haha

With love,
Ayumiyoshida.
- Posted using BlogPress from my iPod Touch

Labels: ,

2 comments