Welcome to my blog.You want to Follow or go back Home.
Me: The One and Only
Hi! 안녕하세요 ! Thanks for reading! ^^ ~He, who has no strength to dream, has no strength to live~Ernst Toller~
Disclaimer
Hi! Before anything else, just to remind you, I'm talking craps sometimes, so whatever is written here, just deal with it because afterall this is my blog (: I'm not an English/Bahasa teacher, so pardon my grammar. No any childish acts. Respect is a must. Thank You :D
Email: nurulshariff90@yahoo.com
AYUMIYOSHIDA:)
Navigations

Profile Blog Links Joined Credits
I am ME | A Plain Jane
Not just any type of girl Hello! I'm Nurul. 21 year old. AB blood type. Lefty. Another plain Jane who rarely has an objective. I just accept what I get, either it was a reward for my hard work or even it was a punishment from my laziness. Those facts explain how loser I am. Oh I am also one of girls who wrote fan letter as her bio. Love pink. Has 2 different personality because I am AB lol. Half of myself already here so yeah, just read it! ^^ ohh! I'm so random. Remember!



Instagram


Twitter


Khamsahamnida


Airi's first giveaway
Photobucket

Currently...
Feeling : Has crush on 이태민-koe ga suki. Soshite, anata no silent gesture, daisuki. 태민-san no ongaku itsumo kikimasu.
Eating : sushi, takoyaki, green tea,skittles, oat krunch, marshmellow lover. Nowadays mum homemade foods are saikou!
Doing : Sleeping 10 hours/day to get a better skin bleagh.
Watching : salamander guru and the shadow, operation love kver, painter of the wind, Rooftop Prince.
Reading : tuesdays with morrie by mitch albom.
Listening to : Lee taemin. Younha. Any beautiful ballad & R&B,Be Ma Girl-Teentop, Good night-B1A4.

Always Keep The Faith


CLERKSHIP SCHEDULE

[1] Clinical Oncology :
15/4/12-19/4/12

[2] Obstetric & Gynecology :
22/4/12-26/4/12

3] Surgery/Radiopharmacy :
29/4/12-3/5/12

[4] Pediatric :
6/5/12-10/5/12

[5] Medicine :
13/5/12-17/5/12

[6] Community Pharmacy :
20/5/12-24/5/12

[7] Psychiatry :
27/5/12-31/5/12

Wishlist

Daily Reads
Fay | WZul | Zati | Wana | Dramabeans | QiuQiu |

University
Ori | Kak Nuha | Ilham | Kak Syu | JauzeeUmny | Raj | Dila | Kak Fatin | El | Nabila | Pai | Syafuan

School
Faiz | Alif | Fizan | Zam | Syafizan | Faiq | miraayon | Tiqasaid

Familia
Kak Ya | Dek Ha

Fangirling&stuffs
Hananorisa RL | Fana | Mr.Pinky | Pinat | Jade | Nasyirah | Dorama | Hananorisa | Waiem | Icepluscoffee | C3JJ

miscellaneous
Agama | Adifstory | RahsiaFarmasi | Saifulislam | Doctor | Terfaktab | HanieHidayah | TeyCindy | Revelinme | CynthiaOng | Jezmine | Fatinliyana |

Rotten Things
March 2009 | April 2009 | July 2009 | August 2009 | September 2009 | October 2009 | November 2009 | January 2010 | February 2010 | March 2010 | April 2010 | May 2010 | June 2010 | July 2010 | August 2010 | September 2010 | October 2010 | November 2010 | December 2010 | January 2011 | February 2011 | March 2011 | April 2011 | May 2011 | June 2011 | July 2011 | August 2011 | September 2011 | October 2011 | November 2011 | March 2012 | May 2012 | June 2012 | July 2012 | August 2012 | February 2013 | April 2013 | May 2013 | June 2013 | September 2013 | February 2014 |

semua dah tak selamat.
Immortal song 2 | lee taemin part 1: why he should...
Airi's 1st Giveaway: Just in Time for Summer!
#4 three beautiful things today | of rain, beppu a...
suffocated
Serious
New Job
Rant or review? silky girl gel eyeliner double int...
This is not an update this is a rant HAHA
aku rasa blog aku bila update tak keluar update

Click!

> comments
SPA & KKM interview
Written at Thursday, July 5, 2012 | back to top

Ohai.
Saya berhutang entry immortal song 2 review of Lee Taemin kan? Nanti saya tulis lepas balik Korea ok? Haha.




Anyway! Lets back to the title. So yeah, semalam i went to Putrajaya untuk interview post pegawai farmasi gred U41. Alhamdulillah things went well. Mula-mula lepas dapat name list dari USM rasa macam nak pengsan tengok nama panel Mr. Perumal dan google muka nampak macam garang. Dalam kepala ohmaigod matila aku matila aku. Orang lain semua dapan panel tuan haji which is dalam kepala tipikal malay tuan haji mesti baik-baik punya. Sebab haji kan. Ok ini bukan racist, tp serius dekat portal SPA muka encik Perumal sangat garang.

Since, saya hari kedua, so bila tanya tips dari budak hari first dia orang kata bilik panel 02 which is Encik Perumal sangat relax and santai. So, kurang sikit stress di situ. Hehe.

So masa interview baru saya realize, memang Encik Perumal dengan partner dari kementerian kesihatan (KKM) dia sangat baik. Very nice! Err to be compared to tuan haji tuan haji yang suka tanya isu politics and dalam kerajaan segala kabinet dan dasar-dasarnya which is remaja belia macam aku yang merasakan politik Malaysia ni macam sampah, so i dont care about it lol. Dan wakil KKM bilik lain jugak sangat scary. So yeah, i believe, Allah memudahkan urusan saya dengan cara yang saya tak ter-imagine.

So yesterday, masuk-masuk bilik je dengan ramahnya encik Perumal kata, "jangan takut-takut, kita sembang-sembang je." so yeah i gain my confident there. XD

P: (belek-belek resume saya) okay, Nurul, kamu suka warna apa? Hijau? Biru?

Me: (eh? Macam tercengang haha) saya suka color pink. P: ohh pink. (he laughed together dengan puan dari KKM kat sebelah. Mungkin sangat rare orang jawab pink, kut?)

P: okay, since you're the last one, ramai dah orang masuk dengan kelebihan masing-masing apa kelebihan kamu yang lain dari mereka yang boleh menyumbang kepada bidang farmasi ni?

Me: saya mudah berkerjasama dengan orang, cepat belajar, dan saya boleh bercakap dengan pelbagai jenis orang tak kira umur, jadi mudah untuk kaunselling, dan orang lain mungkin tak gemar aktiviti sosial dan kebajikan, tapi saya suka, jadi kalau FRP saya kena posting dekat KKM saya tak ada masalah nak buat aktiviti public health. (then, mr perumal pun mula la tanya pasal know your medicine campaign dengan kalau kena bagi ceramah pasal compliance, pasal ubat palsu dengan yang betul semua boleh ke bagi? Saya dengan confident jawab boleh, tak ada masalah. haha.

P: sekarang orang ramai suka ambil ubat tradisional. So, kalau patient you datang kata tak mau makan ubat hospital, apa tindakan you?

Me: bla bla bla

P: ok good good.

KKM: kenapa kamu pilih farmasi? Memang suka atau disuruh atau macam mana?

Me: (macam soalan zaman year 1 ni haha) bla bla bla.

KKM: your future planing?

Me: kalau boleh masa FRP nanti saya nak continue serve dekat bahagian Chemotherapy Drug Constituition (CDR).

KKM: oh another person yang suka bidang oncology. Since oncology ada dua cabang, satu clinical another one, manufacturing, so why you choose manufacturing sebab kita sebagai perempuan selalu ada rasa takut untuk involve dengan ubat-ubat chemo since dia sangat berbahaya. Kenapa you pilih nak jadi orang belakang tabir ni?

Me: sebab saya minat chemo drugs kut. Saya rasa dia unik sebab kebanyakan orang takut dengan chemo drugs tapi saya rasa kalau kita urus dengan berhati-hati dengan cermat peluang chemo drugs untuk membahayakan kita sangat rendah. Dan saya pun nak sampaikan mesej dekat orang lain yang chemo drugs ni tak adalah menakutkan sangat kalau kita handle dengan baik. Bla bla bla lagi apa tah aku cakap. (ok ini pendapat jujur sebab aku memang minat CDR sejak clerkship CDR dulu haha. Ok bukan sebab preceptor dulu chinese hensem maka aku terpengaruh bukan ok bukan haha)

KKM: jadi perlu ke orang belakang tabur macam kamu ni nauk ward jumpa patient?

Me: perlu. Bla bla bla.

P: okay. Done. She is good. Kamu jangan risau semuanya berjalan dengan lancar dan licin.

Me: terima kasih dan keluar.


I cant believe it aku duduk dalam tu cuma 10 minit mungkin. Its like wah sekejap giler! Keke. And thank god panel yang alu takut masa mula-mula dapat name list turn out to be panel yang sangat baik dan membantu. :)

Btw, pasal CDR tu selain alu memang berminat, aku banyak terpengaruh dengan Madam Fatimah kut nasa dia cerita experience dia dekat CDR zaman sebelum jadi lecturer dulu. Dia kata rasa dia lain dari screening, prepare, dispense ubat-ubat lain sebab dia bahaya dan cancer patients kan adalah patients yang sangat mengkasihankan dan betul-betul perlukan bantuan. Jadi rasa kepuasa berkhidmat belakang tabir tolong cancer patients ni lebih sikit. Dan aku menyetujui kata-kata kevturer muda sorang tu. hehe. Takut tu mengang la takut kata dia, tapi itu tugas kita kan?


With love,
Ayumiyoshida.
- Posted using BlogPress from my iPod Touch

Labels: , , ,

0 comments