Welcome to my blog.You want to Follow or go back Home.
Me: The One and Only
Hi! 안녕하세요 ! Thanks for reading! ^^ ~He, who has no strength to dream, has no strength to live~Ernst Toller~
Disclaimer
Hi! Before anything else, just to remind you, I'm talking craps sometimes, so whatever is written here, just deal with it because afterall this is my blog (: I'm not an English/Bahasa teacher, so pardon my grammar. No any childish acts. Respect is a must. Thank You :D
Email: nurulshariff90@yahoo.com
AYUMIYOSHIDA:)
Navigations

Profile Blog Links Joined Credits
I am ME | A Plain Jane
Not just any type of girl Hello! I'm Nurul. 21 year old. AB blood type. Lefty. Another plain Jane who rarely has an objective. I just accept what I get, either it was a reward for my hard work or even it was a punishment from my laziness. Those facts explain how loser I am. Oh I am also one of girls who wrote fan letter as her bio. Love pink. Has 2 different personality because I am AB lol. Half of myself already here so yeah, just read it! ^^ ohh! I'm so random. Remember!



Instagram


Twitter


Khamsahamnida


Airi's first giveaway
Photobucket

Currently...
Feeling : Has crush on 이태민-koe ga suki. Soshite, anata no silent gesture, daisuki. 태민-san no ongaku itsumo kikimasu.
Eating : sushi, takoyaki, green tea,skittles, oat krunch, marshmellow lover. Nowadays mum homemade foods are saikou!
Doing : Sleeping 10 hours/day to get a better skin bleagh.
Watching : salamander guru and the shadow, operation love kver, painter of the wind, Rooftop Prince.
Reading : tuesdays with morrie by mitch albom.
Listening to : Lee taemin. Younha. Any beautiful ballad & R&B,Be Ma Girl-Teentop, Good night-B1A4.

Always Keep The Faith


CLERKSHIP SCHEDULE

[1] Clinical Oncology :
15/4/12-19/4/12

[2] Obstetric & Gynecology :
22/4/12-26/4/12

3] Surgery/Radiopharmacy :
29/4/12-3/5/12

[4] Pediatric :
6/5/12-10/5/12

[5] Medicine :
13/5/12-17/5/12

[6] Community Pharmacy :
20/5/12-24/5/12

[7] Psychiatry :
27/5/12-31/5/12

Wishlist

Daily Reads
Fay | WZul | Zati | Wana | Dramabeans | QiuQiu |

University
Ori | Kak Nuha | Ilham | Kak Syu | JauzeeUmny | Raj | Dila | Kak Fatin | El | Nabila | Pai | Syafuan

School
Faiz | Alif | Fizan | Zam | Syafizan | Faiq | miraayon | Tiqasaid

Familia
Kak Ya | Dek Ha

Fangirling&stuffs
Hananorisa RL | Fana | Mr.Pinky | Pinat | Jade | Nasyirah | Dorama | Hananorisa | Waiem | Icepluscoffee | C3JJ

miscellaneous
Agama | Adifstory | RahsiaFarmasi | Saifulislam | Doctor | Terfaktab | HanieHidayah | TeyCindy | Revelinme | CynthiaOng | Jezmine | Fatinliyana |

Rotten Things
March 2009 | April 2009 | July 2009 | August 2009 | September 2009 | October 2009 | November 2009 | January 2010 | February 2010 | March 2010 | April 2010 | May 2010 | June 2010 | July 2010 | August 2010 | September 2010 | October 2010 | November 2010 | December 2010 | January 2011 | February 2011 | March 2011 | April 2011 | May 2011 | June 2011 | July 2011 | August 2011 | September 2011 | October 2011 | November 2011 | March 2012 | May 2012 | June 2012 | July 2012 | August 2012 | February 2013 | April 2013 | May 2013 | June 2013 | September 2013 | February 2014 |

Confession
A love letter: Koi shichattanda, tabun kitzuitenai...
of my brain and the devil living inside.
Path
mungkin itu yang dikatakan rumah ku syurga ku.
stresss
Ohai. Rasanya da lama sangat tak update kan. Hari...
Working life: After 2 months
Seoul Trip | Part 1: Tips to travel in Seoul as a ...
Liebster Blog Award

Click!

> comments
semua dah tak selamat.
Written at Thursday, June 28, 2012 | back to top

Salam.
Ohai.

Kau tau rumah pakcik aku kena pecah masuk malam semalam. Rumah pakcik aku adalah disebelah rumah aku. Ye, kami hidup berjiran. haha. Beliau bersama ayah telah berpakat membeli rumah bersebelahan sekitar 5-6 tahun yang lalu lantas memilih untuk beli rumah di jalan bayu 39 lorong aku sekarang yang ada empat biji rumah ni je dengan niat agar mudah nak buat kenduri kawin aku, boleh letak laki aku punya family yang jauh dari korea tidur rumah pakcik aku dan boleh reserve jalan raya depan rumah untuk majlis aku *simbah air*

Okay balik kepada point. Semalam aku terlelap depan laptop. Niatnya nak buat resume dekat bawah sampai pagi-pagi buta macam ni siap ajak adik aku teman walaupun dia tak mau. haha. Tapi belum sempat bukak microsoft word aku dah terlelap dalam pukul 10 lebih gara-gara tunggu taemin nak loading lama sangatnya maka aku siap tertidur. (kesian bilik aku dekat belakang sekali, wifi sungguh tidak membantu). Selalu kalau aku tertidur awal pukl 3 mesti aku terjaga kemudian hadap cerita korea sejam dua sampai subuh patu sambung tidur sampai pukul 8. Tapi aneh betul aku tidur nyenyak sampai subuh kau macam baru lepas clerk case kat ward seminggu tak pun baru kemas kedai baju yang berterabur gara-gara customers rakus di hujung minggu. -.-

Tetiba je lepas aku tersedar tu adik aku serbu bilik kata rumah pakcik aku kena pecah masuk, myvi (sorry cematah eja myvi haha)  dia hilang. Sekali dengan laptop,  handphone cokia, 2 utas jam tangan, segala kunci yang ada kat ruang tamu. Perompak siap mentekedarah lagi tu. Memang jenis manusia apa aku pyn tak tau, sudah la masuk rumah orang sempat pulak geledah fridge orang kebas air sprite. cehs! Aku ingat Wonsam dalam Salamender Guru and The Shadow je yang buat perangai huduh macam tu. Perompak masuk ikut tingkap bilik air lepas tu keluar ikut pintu dapur. Nasib baik dia tak kebas estima dengan viva yang pakcik aku guna buat ajar budak drive, kalau tak meraung dia. punca rezeki oi. Kancil dia tak kebas pulak mungkin sebab dalam pagar, dia tak reti bukak pagar letrik kut. haha. 

Kononnya, kata ustaz yang rompak ni 2 orang. Orang indonesia. Pakai ilmu pukau. sebab tu curik minum air sekali. Kata ustaz dia kena minum sebelum rompak dengan lepas rompak. Kononnya lagi, 2 orang ni memang dah lama aim, usha rumah lorong ni. hulamak meremang bulu roma aku dengar. dah la lorong ni rumah 4 biji je. probability tinggi oi. 1/4. seram seram. Tiba-tiba teringat sehari sebelum rumah dia kena rompak tu, aku tidur lewat macam ni jugak, duk dengar anjing menyalak orang dekat-dekat area depan rumah pakcik aku. entah-entah perompak tengah sibuk intai-intai rumah orang.

Benda-benda macam ni buat aku rasa sentiasa takut tak selamat sampai macam tak mau keluar rumah. dah la perompak area bayu ni melampau advance dia. Yang jenis ragut-ragut tu, buat kerja siang-sing buta je siap hulur parang kat leher orang. ngeri! Ada jugak jiran aku yang rumah dia kena pecah, perompak siap seronok membuang tinja lagi dalam rumah. Yang tu pun pakai ilmu lah tu. -.- 

Ya Allah, kau lindungilah keluarga kami, harta benda kami, dari malapetaka dan kejahatan manusia, iblis, jin dan syaitan. 




Labels:

0 comments
Immortal song 2 | lee taemin part 1: why he should be there.
Written at Saturday, June 16, 2012 | back to top

Ohai. This is so gonna be a super long entry. ^^ bear with me, eh? :)

Before anything else, lemme tell you immortal song 2 is a korean reality show where they roll up few number of idols as participants to perform old songs on their way. A winner will be selected for each episode. To make it easy, dia macam rancangan pop idols cover lagu lama ziana zain ke, search ke, zaiton sameon ke, micheal jackson ke, macam tu la. This is my most favorite reality show cos i can see different aspects of each idol performed there. Selalukan idol muncul in group, fancy-fancy, seksi meksi, lipsync or mix live singing+lipsync dekat music promotion program (walaupun sekarang lipsync culture tu dah jarang), so orang kata (salah sorangnya aku dulu haha) idols tak ada kualiti suara. But then bila dalam rancangan immortal song 2 ni dia orang kena strive perform sendiri dengan keupayaan yang ada, menyanyi secara live tak ada lipsync punya dan cuba jadi real public performer and entertainer, all in one, sebab most of audiences dia bukan ahli fanclub kau yang kalau kau nyanyi macam sampah, jelas dan nyata kau lipsync pun dia orang tepuk tangan untuk kau.

So, what with lee taemin? Actually aku dah lama nak review issue ini tapi sebab time kat penang dulu aku busy dengan lectures and bila dekat kubang kerian busy pulak dengan hospital, so tak ada mood, masa dan malas nak berblog jadi asyik tertangguh hahaha. Padahal bukan ke sekarang kau busy exam?

So again, why lee taemin? If you follow immortal song 2, you will know most of idols selected to join the show are those who can sing very well or at the very least, they are the voice or the vocal of their group. Those include kim jonghyun-shinee, IU, yesung, cho kyuhun-Super Junior, ji eun-secret, Ari, nam woohyun-infinite, hyorin-sistar and many more. Jadi lee taemin joined immortal song 2, membuatkan ramai netijen berkata belakang. Kau paham je la netijen korea cemane. Lee taemin adalah entiti yang sinonim dengan dancing, ok dancing machine, probably the best dancer among korean idols. So, people never pay attention to his vocal and people often rate him as the worst or second worst singer in Shinee.

At first, it suprised me a little bit as well. Lee taemin is my favorite voice of shinee besides kim jonghyun. Jadi, terkejut la aku sejak bila manusia dekat korea taste dia sama macam aku? Sejak bila dia orang mampu melihat bakat suara lee taemin yang tersorok itu? Wakaka. Apesal dia orang tak amek onew? Apesal taemin? Apesal dia orang amek dancer? Adakah ini strategi perniagaan semata-mata? Oh ye untuk pengetahuan anda semua, aku kurang gemar lee taemin as a dancer walaupun dia memang the best dancer in the world (my world actually sebab di mata aku) Haha. mungkin sebab aku memang kurang gemar dance songs or tengok a singer dancing. Pada aku, kalau singer menyanyi la, nak dance pergi jadi dancer cewahh. Haha. So the one i will anticipate a lot of course kim jonghyun bila shinee keluar lagu baru, sebab of course suara dia dominate hampir seluruh lagu, even though i love taemin's sweet and soft voice much much more than jonghyun's powerful vocal. Tapi dah kalau taemin dapat 3-4 line je dalam satu lagu mananya nak buat aku excited? Haha.

So, back to immortal song 2, aku rasa aku adalah manusia yang gembira akhirnya dapat jugak peluang nak tengok my favorite voice perform full solo on stage banyak-banyak kali. And yes, perform ballads as well. You know how much i love ballads, kan? Favorite genre plus favorite voice equal to heaven, aint it?


Regardless of netizen critics, immortal song 2 PD's hidden intention of choosing lee taemin to join their program (if there is) and what not, I choosed to believe in lee taemin and his singing ability though it may lack out something and has to be polished up. Look it from a bright side, aku percaya ini adalah masa untuk immortal song 2 PD pilih orang yang ada talent cuma lacking skills macam taemin. He needs more experience. Everyone knows he can dance, but only few people recognized he actually possess a great voice as well. It just he always get only few lines,(only now he got a bit extra line in sherlock-thank you mr.composer. I wont count the replay kimi wo subete no everything, because he replaced jonghyun's part. i. want. taemin's. own. part. in. a. new. song. not. remake. song. to. japanese. ver. so. that. netizen. wont. bashed. him. lol protective) and outshined by jonghyun's and onew's vocals thus people do not realize his pottential. On top of that, besides the company's hobby itself-always making him the girl of the group as a bait to lure fans out there, his dancing talent can be counted as a poison to his singing career because once he starts dancing people will be facinated, hypnotised by his dancing motion and forget everything about him includes his charming voice.

Taemin really should stray from those factors at least for a while to make people acknowledge his singing talent, and develops himself to be a great singer. So, yeah. Immortal song 2 is the only place where he can do so. For me, actually his vocal ability is almost the same with jonghyun, the only different is taemin voice is softer, not as strong as jonghyun. But this point makes him suit for any genre of songs, unlike jonghyun, pada aku dia tak sesuai nyanyi lagu yang tone dia sangat rendah atau lagu- lagu comel macam lagu kanak-kanak. Nampak awkward.

So, as a recap of this part, Lee taemin is another version of kim jaejoong, pada aku. Haha. Jaejoong always been outshined by junsu's powerful vocal during TVXQ old days, served as a bait to lure fangirls using his feminity and now he has grown up as great singer who possess a voice that fit into almost all genre. No matter how long his existence in this world has been forgotten (by me), once i listen to his song, he never fails to make me in love with his voice again, only because he possess a beautiful, sweet and soft voice even though its not strong and powerful-a type of voice that own by lee taemin too.

terima kasih.

sila tonton adegan mic taemin jatuh lalu dibantu sang ketua untuk mengutip semua mic tersebut. oh ini fresh semalam punya show (15/6/12) kat singapore.maaf ini memang aku tau dia orang lipsync. mic jatuh suara pun kuat kemain lagi. haha. ada aku kesah?


dan ini video zaman jepun yang aku sangat gemar me-replay replay replay sampai nak muntah. kalau kau dengar yang original only one for me by soulstar tu memang lain sikit dari versi taemin,  aku rasa macam dengar belaian jiwa pulak bila dengar soulstar. haha. tapi versi taemin tetap lagi aku suka.




P/s: dear lee taemin please dont grow up to be someone like kim jaejoong, has tattoo and alcoholic, since you're religious than him. And please please dont act like ahjumma, love doing girls stuffs like shopping and fancy your own beauty just like kim jaejoong or else i cant graduate from tittle a-girl-who-is-always-fall-for-she-male. act like a man like what u said you-dont-like-being-called-beauty-and-mistakenly-thought-as-a-girl. Period.

With love,
Ayumiyoshida.
- Posted using BlogPress from my iPod Touch

Labels: , , , , , , , ,

2 comments
Airi's 1st Giveaway: Just in Time for Summer!
Written at Wednesday, June 13, 2012 | back to top

Ohai.

I had a super long and great nap sleep after Hospital Pharmacy Practice paper. The exam paper really worn me out. I feel like I was squeezing every inch of my brain cells, all the neuron, to answer the paper. Tired! hahaha.

Anyway!
While blogwalking today I found this nice and kawaii blog with a lot of useful information and tutorial. The great news is, this awesomatic lady is giving out her first giveaway. A lot of great cosmetic products from Korea is waiting for you! Since I am an etude house fan, Korean labelled cosmetic lover and i love cute things as well, so yeah i decide to give it a try. :D

On top of that, since I live in a non-seasonal country, summer throughout the year, so the summer theme suit me perfectly! I can use the products everyday and having fun with the colors! Plus, I am going to Korea this coming July to experience their summer (though i pretty sure it almost the same with my country but do i care? haha!), so I can see why I am so exited to join this giveaway!

Thanks to Airi who gives an endless effort to entertain her readers, diligently Photoshop those banners and makes her announcement looks very attractive, cute, cool and fun! ^^

Photobucket



With love,
Ayumiyoshida.

Labels: ,

2 comments
#4 three beautiful things today | of rain, beppu and sister.
Written at Friday, June 8, 2012 | back to top

Missed this kinda entry. Much. :)

1. It was raining here few hours ago. If you know me well, you can tell how much i love rain. The sound. The smell. :D

2. Dearie friend bought me a coconut shake from pasar malam. Aigoo, uri beppu, noemu gyeowo. Keke sankiuss^^








3. My lovely, beautiful cousie is getting engaged tomorrow. Sadly i cant attend her reception. Reception? Haha i make it sounds like she is getting married instead. Anyway! Congrats kakak :)


4. My affection towards rosary beads guy getting deeper and deeper. --"


With love,
Ayumiyoshida.
- Posted using BlogPress from my iPod Touch

Labels: ,

0 comments
suffocated
Written at Wednesday, June 6, 2012 | back to top


Tidur itu adalah sinonim dengan aku, tapi aku jugak sangat susah nak fall asleep sebenarnya bila disuruh tidur. I am one of those people who CANNOT sleep with light on and noises. Dan aku jugak senang terjaga. Mungkin hasil didikan ibu yang kejut pergi sekolah time elementary school dulu style jerit dari dapur je, maka telinga aku dah terdidik untuk jadi sensitif haha. Cuma, ye ada cuma disitu. Aku liat nak gerak dari katil hahahaha. bila da terjaga tendency nak sambung balik atau bermalasan atas katil adalah 99.99999999999% bundarkan maka jadi 100%. full stop.

Jadi, 2 gold standard tidur aku adalah:
1. tempat yang gelap tanpa pencahayaan.
2. tempat yang sunyi.

sebab dua benda tu jugak zaman sekolah dulu mak junior aku time form 3 carik aku. gila kau, aku student ke berapa ntah yang mak dia carik. budak tu pun cerdik. jadah apa tiap-tiap malam memekak menyembang tengah malam buta (bear in mind, aku tidur awal jadi light off after tadarus lepas prep malam aku consider as tengah malam buta haha) dah la katil atas katil aku, goyang-goyang memekak lagi. mungkin sebab aku sound dia setelah berbulan berperangai macam tu dengan ayat "oi kau berzapin ke kat atas tu?", hujung minggu dia terus angkut mak dia carik aku. haha. sebab goal standard tu jugak aku selalu berperang dengan adik bawah aku, dia suka tidur lewat, aku paksa dia tutup lampu tak mau, lantas aku pergi merepat bilik adik kecik aku yang memang sah light off awal sebab dia budak sekolah rendah bukan remaja universti macam aku dengan member bilik. haha.

kemudian, aku discover satu self-defense mechanism yang aku practice sampai hari ni masa zaman aku jejak kaki dekat matrikulasi. yelah, tak kan sampai tua kau nak gaduh dengan orang pasal bising dan lampu kan? lepas habis sekolah aku baru mampu memiliki sebiji mp3, (ye, aku guna duit hadiah spm aku, sampai sudah parents aku tak tau sebab dia orang tak gemar benar benda-benda hiburan macam ni, aku beli komik masa sekolah rendah pun pecah tabung kau tahu T_T)  maka setiap kali aku nak tidur aku akan plug telinga aku, pasang satu lagu yang aku selesa dan suka untuk mewujudkan suasana tidur yang aman untuk aku. Sebab dah terbiasa, sekarang kalau tak buat macam tu aku rasa aneh, kecuali kalau memang aku terlelap sendirinya akibat terlalu penat atau terlalu banyak buku or nota yang disogok macam bantal haha. parents dah tak larat nak berleter dah.

lampu? oh itu, aku selalu tidur tutup muka dengan bantal, selimut, tangan kalau tempat tu terang. duduk universiti tak kan kau nak ajak roomate kau gaduh pasal lampu time dia buat assignment pukul 4 pagi. kau pun macam tu jugak kalau buat assignment kan? tapi kalau kat rumah, pasal tutup muka dengan bantla ni selalu jadi bahan leteran ibu aku. tapi dia suka berleter dekat adik aku yang sekolah lagi. tapi sekaligus dia mesti tuju kat aku jugak haha. jadi kalau kat rumah aku akan pastikan makhluk terakhir tidur dalam bilik aku akan off lampu, kalau esok tak mau kena tembak pasal penjimatan letrik.

 dan tadi tiba-tiba blackout, main power out. aku yang dah tidur terjaga. ada dua irang member aku tak tidur lagi jadi aku biarkan jela dia orang cari power box tu sendiri. malas nak bangun membantu haha dengan harapan aku dapat embrace sekejap keadaan aman damai sunyi sepi tanpa bunyi kipas annoying barang lima minit. Cuma dengar soft and sweet voice yang remake lagu at least once untuk immortal song 2. perasaan itu adalah seronok buat kau rasa nak sambung mimpi-mimpi indah. Tapi......lama benar pun dia orang cari power box nya. Dan aku rasa,

 

SUFFOCATED. 

sebab kipas pun off.  Tenten memang super sampai hot each and everyday i am dreaming of migrating to north pole and makes friend with pola bear, or at least imagining myself living happily with penguins in underwater world Langkawi. pathetic. -.-"

lepas tu aku pun lupakan segala kemalasan, dan keinginan untuk tidur dalam keadaan sunyi lantas bangun membantu mencari power box. dan sampai sekarang dah subuh aku tak boleh tidur. cehs. -.-

 p/s: panas tu tak masuk dlaam gold standard sebab aku masih boleh survive happily tidur rumah nenek aku yang kat kelantan ni dalam keadaan yang amat panas di tengah hari tanpa kipas. haha. survival skill aku hebat kan?

pp/s: lelaki dia atas adalah penyanyi bersuara sweet tadi ketika zaman kanak-kanaknya. beliau terpilih untuk menjadi model kerana sering merungut abang-abang suka bising dan menggangu beliau nak tidur dalam keadaan yang aman bersama 2 gold standard yang aku cipta tadi dulu-dulu. nasib kau la jadi adik, tidur awal, abang tak reti tidur awal. haha. gambar ihsan tumblr fans beliau yang creative tak serupa aku ambil yang ihsan je. forgot the link. i'll put it later.

With love,
Ayumiyoshida.


Labels: ,

2 comments