Welcome to my blog.You want to Follow or go back Home.
Me: The One and Only
Hi! 안녕하세요 ! Thanks for reading! ^^ ~He, who has no strength to dream, has no strength to live~Ernst Toller~
Disclaimer
Hi! Before anything else, just to remind you, I'm talking craps sometimes, so whatever is written here, just deal with it because afterall this is my blog (: I'm not an English/Bahasa teacher, so pardon my grammar. No any childish acts. Respect is a must. Thank You :D
Email: nurulshariff90@yahoo.com
AYUMIYOSHIDA:)
Navigations

Profile Blog Links Joined Credits
I am ME | A Plain Jane
Not just any type of girl Hello! I'm Nurul. 21 year old. AB blood type. Lefty. Another plain Jane who rarely has an objective. I just accept what I get, either it was a reward for my hard work or even it was a punishment from my laziness. Those facts explain how loser I am. Oh I am also one of girls who wrote fan letter as her bio. Love pink. Has 2 different personality because I am AB lol. Half of myself already here so yeah, just read it! ^^ ohh! I'm so random. Remember!



Instagram


Twitter


Khamsahamnida


Airi's first giveaway
Photobucket

Currently...
Feeling : Has crush on 이태민-koe ga suki. Soshite, anata no silent gesture, daisuki. 태민-san no ongaku itsumo kikimasu.
Eating : sushi, takoyaki, green tea,skittles, oat krunch, marshmellow lover. Nowadays mum homemade foods are saikou!
Doing : Sleeping 10 hours/day to get a better skin bleagh.
Watching : salamander guru and the shadow, operation love kver, painter of the wind, Rooftop Prince.
Reading : tuesdays with morrie by mitch albom.
Listening to : Lee taemin. Younha. Any beautiful ballad & R&B,Be Ma Girl-Teentop, Good night-B1A4.

Always Keep The Faith


CLERKSHIP SCHEDULE

[1] Clinical Oncology :
15/4/12-19/4/12

[2] Obstetric & Gynecology :
22/4/12-26/4/12

3] Surgery/Radiopharmacy :
29/4/12-3/5/12

[4] Pediatric :
6/5/12-10/5/12

[5] Medicine :
13/5/12-17/5/12

[6] Community Pharmacy :
20/5/12-24/5/12

[7] Psychiatry :
27/5/12-31/5/12

Wishlist

Daily Reads
Fay | WZul | Zati | Wana | Dramabeans | QiuQiu |

University
Ori | Kak Nuha | Ilham | Kak Syu | JauzeeUmny | Raj | Dila | Kak Fatin | El | Nabila | Pai | Syafuan

School
Faiz | Alif | Fizan | Zam | Syafizan | Faiq | miraayon | Tiqasaid

Familia
Kak Ya | Dek Ha

Fangirling&stuffs
Hananorisa RL | Fana | Mr.Pinky | Pinat | Jade | Nasyirah | Dorama | Hananorisa | Waiem | Icepluscoffee | C3JJ

miscellaneous
Agama | Adifstory | RahsiaFarmasi | Saifulislam | Doctor | Terfaktab | HanieHidayah | TeyCindy | Revelinme | CynthiaOng | Jezmine | Fatinliyana |

Rotten Things
March 2009 | April 2009 | July 2009 | August 2009 | September 2009 | October 2009 | November 2009 | January 2010 | February 2010 | March 2010 | April 2010 | May 2010 | June 2010 | July 2010 | August 2010 | September 2010 | October 2010 | November 2010 | December 2010 | January 2011 | February 2011 | March 2011 | April 2011 | May 2011 | June 2011 | July 2011 | August 2011 | September 2011 | October 2011 | November 2011 | March 2012 | May 2012 | June 2012 | July 2012 | August 2012 | February 2013 | April 2013 | May 2013 | June 2013 | September 2013 | February 2014 |

Confession
A love letter: Koi shichattanda, tabun kitzuitenai...
of my brain and the devil living inside.
Path
mungkin itu yang dikatakan rumah ku syurga ku.
stresss
Ohai. Rasanya da lama sangat tak update kan. Hari...
Working life: After 2 months
Seoul Trip | Part 1: Tips to travel in Seoul as a ...
Liebster Blog Award

Click!

> comments
Paradise Ranch
Written at Sunday, February 27, 2011 | back to top

prn2prn3

Lee Da Ji: he said they’re already divorced, ahjusshi already signed the divorced agreement. Anyway, it’s already finished.

Han Dong Joo: if only one person signs the divorce papers, is that consider over? How can you and Representative Seo be so similar? You don’t remember you did the same thing in the past? Back then, weren’t you like this, too? its was all one-sided…

lee da ji, why are you sooooo stupid? So, actually you’re the one who left your husband or let him go just like that? no wonder he hates you much. da ji-ah, i like you soo much since you’re such an innocent, naive girl with a good heart, but please, use your brain. Dear Mr/madam. screenwriter, can you please make da ji’s character more brilliant to fit with her so called genius in math, top scorer in high school or what so ever?

prn4prn5

Seo Yun Ho: Didnt you say you needed some money? Why dont you meet my attorney?

Ji Mil Hye: are you telling me to just take the money and leave? You’re no different form other people. you thought that i’m the kind of women who only fancies your money?

Seo Yun Ho: i really never thought that.

Ji Mil Hye: A moment ago, you just were.

And this man, why on earth he thinks everything will be settled easily as long as he signed the divorce paper? and do you think money is a matter here? yes, women love money. but a least there are some women out there who are using money as an excuse just to meet her husband. and i think, one of them is your wife. ughh, i just dont like his character though he is a good man indeed.

prn1

Park Jin Young: how can you abandon your girlfriend to look after Da Ji shi first?

Han Dong Joo: that!..that..

Park Jin Young: why are you so flustered? I’m just joking. The atmostphere tuned cold all of a sudden. since it’s the first time, i won’t investigate. next time, you should look after your girlfriend first.

Yes, jin Young. I love her. More and more. Why lately korean dramas (love) always come with a cool girl like her as a second female character? Yes, up until now, Jin Young is the only character that i favor in this drama. So, keep it up Mr/mrs. screenwriter. (ughh, i forgot. this drama was filming quite long time ago. so the ending has been set. hopefully Jin Young character will remain cool until the end just like Yoon Hae-Ra in Playful Kiss and Yoon Seul in Secret Garden.) She is Yoo Ha-Na, the one who played heroin character in a taiwan drama-my lucky star. I’ve been her fan since i watched my lucky stars like 3 years ago. She is quit a good actress.

I Dont wanna comment anything bout Han Dong Joo. Simply because his character is annoying, but his warm heart is really irresistible. So, he just cute and lovely.

Paradise Ranch ni agak bosan sebenarnya. Nasib baik watak Dong Joo yang cepat je nak melenting dengan lidah tajam tu macam kelakar-kelakar comel. Haha, macam sama je dengan changmin versi real. sebab sebenar saya bertahan adalah sebab nak tau sangat kenapa Han Dong Joo dengan Lee Da Ji divorce at first place. Obviously Dong Joo masih sayang sangat dengan Da Ji, tapi macam ada simpan sikit marah berbaki dekat Da Ji. Tapi, family Da Ji semua macam salahkan Dong Joo. So, apa yang berlaku sebenarnya? Itu je yang saya nak tau.

2ifaz

source: twitter @mjjeje

Ohh, yes. This Pic. hey-hey, Jae and Pi in a same pic. I bet they are partying all night today. Kenapa macam jakun je saya? Yelah, selalu Jae dengan Pi mention dia orang berkawan baik, tapi tak pernah pun nampak sekali macam kalau pi selalu dengan jin. Sebab tu lah jakun. haha. okay abaikan. TT

Labels:

3 comments
update kosong | my dear mr. director
Written at Saturday, February 26, 2011 | back to top

Anyeong haseyo, yorobun~

ini budak selekeh time makan kat Seoul Garden yang Cik Ana mak cik Cafe yang vogue bawah blok aku yang buat air two thumbs up kata budak ni adalah “si budak paling comot antara ramai-ramai.”

si budak: ohh, semua orang comel-comel aku ke paling comot sekali. (dalam hati: dengan shawl segala gaya, baju renda-renda comel, aku? slingbag pun malas bawa handbag langsung jauh sekali sebab aku tak ada.)

Cik Ana: memang, cik ana tengok kamu paling comot selekeh sekali. awat pakai lagu tu. pakailah cantik-cantik sikit, bagi nampak shape baru orang tengok. *sambil pusing-pusing tunjuk body dia*

si budak: *tersengih&ketawa* tak apalah Cik Ana. (dalam hati: err, nak pi makan je pun kan?? cuma tempat makan je lain sikit. tujuan sama, makan jugak. haha.)

okay, sekarang si budak ni dah kena flu siap batuk-batuk dari semalam lagi. semua sebab kena hujan punya pasal lah kut. Si budak ni memang pelik. Panas sikit dia sibuk nak bukak payung, tak tahan katanya tapi time hujan malas pulak nak buka main redah konon-konon macho boleh blah. Padan muka sendiri dah sakit tekak. Eh tapi serius memang sakit kepala la kalau kena panas. haha.

awal sangat kut dia tidur lepas habis menjerit-jerit tengok ryeowook dvd con super junior Super Show 2 dekat bilik member dia.biasalah female hormone level si budak ni hanya akan meningkat secara mendadak bila tengok encik kim jae joong and the gang, and extra sorang yang luar league encik Ryeo Wook dan adalah beberapa encik lain lagi versi japanese pulak. Selain dari situasi ni, jangan harap nak tengok si budak ni terjerit-jerit konon-konon comel sebab tak macho langsung okeh. ini la nama dia fan girl. haha. :p Kesian aku rasa roomie si member dia merangkap cik roomie tu kawan si budak tu jugak. sorrylah kamu ya.

dan sekarang, si budak ni nak pergi turun bawah beli nasik dengan air cik Ana. hambek kau, special entry cik Ana dapat hari ni. aku harap ikan keli masak sambal ada. ^^

ehh eh, saya ada nick name baru untuk encik kim jae joong. 김감독님 / 김감독 / Kim Gam-dok nim/ Kim Gam-dok maknanya Director Kim. Im proud of you, Director Kim. Dear Mr.director, can you please ask mr.producer to release a dvd right after the concert? I would like to see your name on the credits roll. gam-dok nim, je-bal? ^^


mr. director in the house. ehh?

source: twitter @mjjeje


2 comments
secret garden @ seoul garden?
Written at Saturday, February 19, 2011 | back to top

Anyeong haseyo~

Kenapa tajuk macam tu? sebab nak bagi tau, hari tu saya pi makan dekat Seoul Garden. Sedap ohh. Best-best! Jom pergi lagi nanti. ^^. okat tukar cerita. Orang lain dah sibuk dengan Dream High or My Princess yang dah sampai climax cerita, saya baru je sudah khatam Secret Garden. Itu pun atas ihsan hencik Syafuan. Jeongmal Khamsahamnida~

Overall best cerita ni. Ost Pun semua best. Dan saya pun tiba-tiba jadi fan Oska. haha. Suka la lagu dia yang tajuk Watching. Ada dua kisah cinta watak berbeza dengan history cinta yang berlainan. Cerita ni okay sebab tak ada cinta bersegi-segi rebut-rebut lelaki. Perempuan dalam ni cool je dua-dua. First time saya suka watak perempuan jahat kaya berlagak macam Seul yang saya rasa sangat cool macam boleh buat inspirasi or buat saya kagum. Bukan macam perempuan menyampahkan rasa nak penampar je. haha.

Hyun bin (Kim Joo Won) saya pernah tengok dia dalam My lovely Sam-soon, satu lagi dia pun berlakon dalam movie A millionaire’s first love dengan Lee Yeon Hee. Cuma saya tak perasan mula-mula sebab dalam dua cerita lu macam berisi, dalam secret garden cengkung. Eh, Hyun Bin nak pergi military service 2 tahun, march ni la. Ha ji Won (Gil Ra Im), ini cerita first dia saya tengok. Dia memang great actress la. Dia bawak watak lelaki dalam badan perempuan memang jadi betul. Yoon Sang Hyun (Oska) gaya dia dalam ni macam sama je masa dia jadi butler dalam Take Care Of Aggashi. Perempuan yang jadi Seul ni saya tak tak kenal, tapi dia bekas miss korea.

Mari kaji pasangan yang ada dalam cerita ni. ^^

Couple first ni pelik, childish tapi cute walaupun merepek-repek. Kasar tapi sweet. Haha. Sikit-sikit, “Yeoja-ya, Yeoja-ya.” atau “ku Yeoja! aish!” kalau dalam malay, “eh perempuan.” atau “ Ehh perempuan ni! aish!” haha. tiba-tiba terjumpa persamaan dengan bahasa melayu. Ending untuk dia orang okay pada saya. Mak Joo Won masih tak boleh terima dia & Ra Im walaupun dia orang dah ada tiga anak. Tapi mak dia boleh terima cucu-cucu dia. Saya lagi suka ending macam ni sebab lebih realistik kut pada saya. Yelah, kalau kat dunia realiti bukan ke memang ini pun yang biasa berlaku. Dia orang memang tak ada majlis kawin segala, gambar sekeping pun tak ada, pi daftar je, sebab Joo Won nak mak dia ada kat majlis dia, jadi dia orang akan tunggu sampai mak dia boleh terima. Bagus, bagus. Masih lagi anak yang baik.

sc17sc3

Tengok, kawin dengan sepupu artis yang kita minat, dapat artis tu jadi saksi sijil kawin. Mari Kim Jae Joong! Eh tapi saya nak kawin dengan kamu bukan sepupu kamu. Haha.

sc4sc9

Kim Joo Won: The moral is that, every one should just keep doing one thing. They are princesses and pretty, so the princes fell in love at first sight, but how did you get to date me with that face?

woww, sungguh sakit hati jugak bila jadi home minister untuk encik yang over confident dengan muka & social status dia tu. rasa nak ketuk-ketuk je.

sc8sc7

24 jam berkepit je berdua. Tapi comel.

Yang ini couple satu lagi. Couple yang kisah cinta dia orang sangat penat kut sebab masing-masing salah faham. Yang sorang selalu tak sedar yang dia selalu sakitkan orang keliling dia. Yang sorang cuba nak bunuh rasa cinta dengan benci. Padahal dua-dua sama-sama sayang. Tapi, sungguh saya suka watak Seul ni. Daripada seorang yang innocent transform jadi seorang boleh buat apa saja sebab dia punya hatred kat seorang lelaki. Kagum meh. Susah ek dating dengan artis ni. Sebab kita kena invisible depan orang lain. Sebab kita tak boleh nak cerita apa-apa kat orang lain bila kita sedih untuk jaga nama dia. sebab kita akan sentiasa sorang-sorang walaupun pada saat kita betul-betul perlukan seseorang di sisi kita.

sc13sc14

“Do You Know what is frightening hate in the world is? Its when a fan turn into an anti-fan and when love deteriorates into hatred. For me, its both right now.” –Yoon Seul-

sc12sc18

Wohoo, macam ni ek rupanya jadi encik teman hidup seorang fan girl. haha. Esok-esok encik teman hidup saya mesti sangat kesian kan? haha.

Gil Ra Im: Oska oppa must think I’m a weird woman.

Kim Joo Won: Is that oppa that important? Are You dating that oppa? You’re dating this oppa.

Nurul’s version. sebagai contoh:

Encik yang masih tak diketahui namanya: Cabut poster tu boleh tak? sakit mata saya tengok.

si cik home minister: mana boleh. itu jae joong oppa saya. dia hidup dengan saya lagi lama dari kamu.

Encik yang masih tak diketahui namanya: oppa, oppa. awak kawin dengan jae joong ke dengan saya?

lol. aseftghjgth! akan berlaku ke macam tu satu hari nanti?

sc11sc15

Ending couple ni pun okay jugak. lepas penat main tarik-tarik 15 tahun, kawin jugak. Seul remain sebagai perempuan cool yang mengkagumkan.

sc19sc5

Han Tae Sun. Expresi muka menyampah & marah dia selalu comel. wahaha. Untuk kali pertama, saya rasa kesian dengan gay. Er maksud saya, saya tak tengok dia dari sudut pandangan isu gay, saya tengok dia sebagai seorang yang cintanya tak berbalas dan tak dapat luahkan pun. Sedih je kan.

sc10sc6

Yang couple ketiga, Ah Young dengan setiausaha kim ni pun sama-sama jugak akhir. Ini couple sengal bengong la bagi saya. ntah apa-apa. lawak je. haha,

Director Im yang macam ayah atau abang Ra Im pun, gayanya macam love is in the air.

Jadi, ending dia, semua orang bahagia.

sc2

Mystery Garden

Kesimpulannya, cerita ni nak kata, Kalau dah takdirnya nak jadi jodoh, tetap akan jadi jodoh. Contohnya macam Ayah Ra im mati masa selamatkan Joo Won 13 tahun sebelum Joo won jumpa Ra Im tengok-tengok jadi isteri sendiri walaupun dia pernah nampak Ra im 13 tahun dulu siap hilang ingatan segala, bila nak jadi jodoh, tetap jadi. pengajarannya, jangan duk suka ngata orang benci orang sana sini, duk tengok pangkat darjat, kau dari mana, aku dari mana, aku pandai, ang apa ada, esok-esok dia yang duk merayu kat orang yang dia duk kutuk hari-hari padan muka! Satu lagi pengajaran, jangan berhenti jadi fan mana tau boleh jadi isteri sepupu kim jaejoong macam gil ra im jadi isteri sepupu Oska & siap selalu dapat exclusive fan meeting dengan Oska. HAHAHA.Okay pengajaran kedua tu mengarut abaikan. –__- hmpph.

‎"A woman, no matter how common she is, she can be a queen, no matter how noble she is, she can be a maid, depending on how she is treated by the man who she loves."

-Yoon Seul-

Salah satu sebab kenapa saya suka drama korea, Sebab penulis script pandai tulis ayat yang cantik-cantik dalam script.

Labels:

3 comments
maha suci allah, neomu ippeuh-da...
Written at Friday, February 18, 2011 | back to top

"Ippeuh-da..."

Tanpa sedar saya tercakap macam tu bila tengok semula.

Subhanallah, nice isnt it? Beautiful. Penang-Johor-Kelantan. Lokasi berbeza, sang pencipta yang sama.

Kalau Kak Nuha super senpai saya masih tersesat kat sini, saya teringat gambar sawah padi akak dulu-dulu masa capture gambar ni.:)

ohh, by the way, saengil chukka hamnida Shim changmin. saya perasan sesuatu, sejak kebelakangan ni entry saya ada ucapan birthday la. untuk mereka. mungkin sebab birthday mereka dekat-dekat. lepas ni june pulak. :D

P/s: Salah satu gambar ada kapal terbang sesat. Cuba cari. ^^
Published with Blogger-droid v1.6.0

Labels:

2 comments
thats why...
Written at | back to top

I said i hate to open my heart to others. At the end of the day, im the one who get hurts.


Sekarang, semua benda berputar depan mata. Lol at me. Im such a stupid. Pabo.

Akhirnya, i realize something. Tohoshinki (5 people version) isnt just an escape. They are everything. They are just a bunch of people that exist somewhere in this world. They are a bunch of people who never know my existence. But when i was walking alone, sad, tired, irritated, feeling numb and getting tired of this life, all those time, their music was my painkiller, they are the one who nearest to me, accompany me, and definitely will grow old along with me.

Sigh. Fatma, i miss you. Mari sini kamu duduk dengan saya.

Published with Blogger-droid v1.6.0
0 comments
Jaja&Din | Jaja itu adalah pantulan cermin sebahagian daripada diri aku
Written at Sunday, February 6, 2011 | back to top

 

Sebelum saya cakap apa-apa, saengil chukka hamnida leader-shii, encik jung yunho. hari ni 6th feb kan? and happy birthday lagi sekali untuk mr.kim jae joong, untuk birthday yang 4th feb pulak. Chukka-he~ untuk encik berdua, dan semua orang yang sambut birthday hari ni. ^^ Okay, hari ni saya janji tak cerita pasal mr.kim jae. jadi, pada yang termendarat kat sini, yang menyampah kalau saya cerita pasal encik kim jae, janganlah tekan butang pangkah kali ni, eh? ^^ (tengok, punya la memujuk, siap buat puppy eyes lagi.) Mari sini, kali ni saya nak cerita pasal cerita yang saya baca.

rasanya kali terakhir buku cerita yang saya baca boleh bagi kesan dekat saya masa saya baca AA+BB. Time tu first year uni kut. Kelmarin, saya baca cerita Jaja&Din, seriously, lepas baca buku tu tiba-tiba sangat craving (?) nak berblog sebab nak bercerita dekat sini. haha. Tapi, sebab dekat kampung, mana ada internet, komputer, segala. Sebenarnya pada asal cerita ni tak adalah menarik perhatian saya sangat sebab gaya penceritaan tak adalah terlalu santai,macam cerita ‘Bini Aku Tomboy ke?’.  Kata adik, “biasalah penulisnya makcik-makcik.”

Tapi cerita ni masih lagi santai kalau nak banding dengan cerita Alaf 21 kut. Ahaha. saya dah lama stop baca buku cerita alaf 21 sebab bahasa dia skema dan bosan. Dan buku cerita lain yang saya rasa cara penceritaannya sangat membosankan. Senang cerita, dah lama tak khatam baca novel dalam bentuk buku. Mungkin pengaruh terlalu banyak baca cerita online yang penulisnya masih amatur jadi tak terikat sangat dengat bahasa.

Tapi, kenapa cerita Jaja&Din buat saya tenggelam dalam dunia dia orang? First, sebab ceritanya simple dan mudah faham. kedua, tema dia menarik. Jaja&Din bukan cerita complicated macam drama Nur Kasih yang semua orang suka tapi saya tak suka tu. Iya, dalam Jaja&Din tak ada perempuan yang terlalu baik kemudian berkahwin dengan suami yang jahat. Saya tak suka cerita macam tu. Apa, bila cerita konon ala-ala islamic, semua perempuan baik takdirnya mesti macam tu? Mesti diuji dengan suami jahat? Itu lame bagi saya. Banyak lagi ujian bentuk lain yang boleh diketengahkan.

Kenapa mesti tunjuk perkara negative?Untuk pengajaran? Kalau pengajaran, tak boleh ke semua positive je? Bukan ke kalau drama islamic lagi baik macam tu? Okay saya tau saya tak layak cakap banyak sebab saya tak tengok langsung Nur Kasih. Jadi, tak tau jalan cerita. Semula jadi seorang Nurul, dia tak akan ambil kisah benda yang dia tak suka.

Balik semula dekat Jaja&Din. Ceritanya tentang seorang Jaja, kakak sulung pada 3 orang adik, 25 tahun dan masih tidak ada calon untuk jadi teman hidup. Jadi, family semua sibuk-sibuk pasang-pasangkan Jaja dengan anak kenalan family yang mereka 4 beradik gelar Abang Long. Tapi, kalau dah namanya Jaja, prinsip utama, dia tak suka orang pasang-pasangkan dia dengan siapa-siapa. Bukan tak ada orang nak Jaja, tapi jaja yanng menolak sebab Jaja rasa dia harus berkahwin dengan orang yang betul-betul dia cinta. Jadi seumur hidup Jaja, dia belum pernah jatuh cinta. dan ramai jugak yang kecik hati, tersinggung dengan sikap kebudak-budakan Jaja bila masuk hal-hal cinta ni.

Kemudian, nak jadi cerita, Jaja yang bekerja sebagai media planner dekat sebuah syarikat iklan yang besar terjatuh hati pada sekeping gambar lelaki berkopiah putih yang tengah baca yasin dekat kubur ditemani burung-burung atas batu nisan. Gambar tu mereka pilih untuk jadi iklan surat khabar pasal berhati-hati di jalan raya, time hari raya. Dua tahun jugak Jaja menjejak Abang Ustaz kopiah putih berwajah sejuk ala-ala calon ahli syurga tu, tapi tak dapat kesan langsung. Kononnya nak bayar duit upah jadi model iklan, padahal Jaja ada niat lain. Takdirnya, Jaja terserempak dengan encik ustaz dekat Hentian Duta, tapi tak sempat nak tegur.

Pertemuan kedua pulak dekat kenduri Kahwin. Juga secara kebetulan. Masa tu, Jaja memang patah hati sebab salah faham kononnya dia ingat encik Ustaz datang majlis dengan anak isteri. Tapi patah hatinya kejap aje sebab secara kebetulan juga dia dapat tau yang perempuan beranak tiga makan sebelah encik ustaz tu isteri orang lain. Sebelum terserempak dekat kenduri, Jaja berjaya jugak jejak kawasan kubur yang jadi latar iklan syarikat dia tu, tapi tak jumpa la dengan encik ustaznya.

Pertemuan ketiga pulak, secara kebetulan tukang kayu yang dijemput Jaja untuk buat rak buku dekat apartment baru papanya yang dia tumpang duduk sekarang, sepupunya encik ustaz. encik ustaz pun ikut sekali tolong pasang rak buku dengan kabinet dekat situ. Kalau tak kerana mulut si tukang kayu bertanya pasal gambar encik ustaz yang terframe dekat rumah Jaja tu, Jaja memang tak tahu langsung yang encik ustaz pun ada sama jadi tukang dekat rumah dia, sebab Jaja memang berkurung dalam bilik sepanjang mereka buat kerja.

Kemudian, pada masa satu keluarga tengah sibuk-sibuk sediakan persiapan untuk perkahwinan si Nini, adik bawah Jaja, si Jaja yang memang sungguh-sungguh dah jatuh cinta, minta papa dan mama pinangkan encik ustaz untuk dia. Ikut logik, siapa yang nak bagi anak perempuan dia dekat lelaki lulusan Al-Azhar yang tak ada pekerjaan tetap, sekadar mengajar sastera arab di madrasah dan jadi pembantu tukang kayu yang orang nampak macam tak ada masa depan, yang hidup ala-ala zuhud siap bercita-cita nak pergi jihad dekat Afghanistan?

Lagilah anak perempuan pasangan doktor tu memang dah biasa hidup senang. Dan kalau ikut logik jugak, ustaz mana yang nak terima perempuan yang tak jaga aurat, solat pun celup-celup, erti kata lain dah tinggal solat bertahun yang berbuih si adiknya menasihat suruh jaga solat dan aurat, tapi si kakak buat tak tahu, lepas tu tak berapa mahir buat kerja rumah, untuk jadi suri hidup?

Tapi, atas desakan Jaja, Pertemuan ke-4 diatur. Maka sampailah encik ustaz dekat rumah pasangan doktor tu di Alor star atas rencana anak sulung dia orang yang memang dah jatuh hati tahap parah dekat encik ustaz. Lepas risik-risik segala, rupanya si encik ustaz ni pun dah mula ada perasaan dekat si Jaja masa pertama kali nampak budak perempuan tu dekat Hentian Duta. Rupanya air mata budak perempuan berambut coklat, si pemilik kening cantik ni yang jatuh masa lambai-lambai tangan dekat bas yang dia naik tu sebenarnya untuk dia. Dalam masa yang sama ada dua orang perempuan lain yang kategori ustazah tengah tunggu jawapan encik ustaz ni jugak. tapi akhirnya istikharah dia memilih Jaja.

Jaja ni baik sebenarnya. Perempuan baik yang tidak bersosial, hidupnya hanya dalam lingkungan kerjaya, selebihnya dia banyak habiskan masa di rumah. simple, pergaulan dijaga, cuma sayangnya dia suka solat celup-celup. Tapi lepas pertemuan ke-4 di rumah Jaja di Alor Star, Jaja mula sedar yang dia sebenarnya dah lama tinggalkan Yang Maha Esa, tapi sang pencipta tak pernah lupa akan Jaja. Mujur dia ada adik baik seperti Nini yang membimbing semula kakaknya untuk mencari cinta tuhan.

Kemudian lepas berkahwin, barulah encik Ustaz a.k.a Burhanuddin Al-Helmy tahu kenapa Allah menggerakkan perasaanya lebih kepada Jaja sejak mula-mula dia terpandang budak perempuan tu, walaupun ada dua lagi calon yang lebih solehah menanti. Sebab Allah nak uji dan suruh dia didik Jaja menjadi perempuan yang solehah. Yang boleh dia bawa untuk ke syurga. Yang hanya encik ustaz je yang mampu dan bijak untuk melentur Jaja. Jadi mulalah episod dia menjadi mualim si Jaja, isteri yang padanya berambut dan berkening cantik yang sangat dikasihinya biarpun Jaja tak tahu serba serbi.

Dan bermula la jugak episod Jaja belajar hidup zuhud yang bak kata Jaja, Kalau zuhud menteri dari pakai mercedes, tukar pakai perdana, maka kalau zuhud Jaja, dari makan 4 kali sehari, jadi 2 kali sehari. Sarapan, dan makan lunch campur dinner di combine waktu encik ustaz buka puasa. Tapi, sebab Jaja sayangkan Din dia belajar untuk jadi redha dan ikhlas. Belajar untuk hidup susah. Belajar untuk menahan telinga dan pedih hati ketika orang lain memandang rendah dia kerana dia sekadar Jaja, bukan ustazah Murni atau Cikgu Zaleha, perempuan yang lebih terpilih dan padan dengan encik ustaz menurut kata ipar-ipar. Belajar untuk terima hakikat yang dia bukan menantu terpilih, yang sekadar dapat bilik tidur di stor lama tempat simpan periuk, tanpa kipas dengan tilam dan bantal yang kekabunya dah pecah di rumah mertua masa balik raya .

Bialah semua orang tak sayang padanya, asalkan encik ustaz sayang Jaja. Dan bagi encik ustaz, biarlah abang-abang, atau adiknya menganggap isteri mereka yang terbaik jika dibanding dengan Jaja yang basuh pinggan pun habis basah baju macam jatuh kolam, yang langsung tak cekap buat kerja dapur, hiris ulam besar-besar, terlajak tidur sampai tengah hari time orang tadarus quran bulan puasa,  tapi dia tahu dalam banyak-banyak padanya Jajalah yang berhati paling mulia, berhati paling halus, biarpun Jaja tak punya apa-apa. Jaja tak pandai merungut, hari-hari cuma wajah manis yang Jaja pamerkan untuk dia. Dan dia juga tidak berhajat untuk ubah Jaja menjadi orang lain kerana pada asalnya, dia tertarik pada Jaja yang Jaja.

Kemudian, suka duka kisah Jaja&Din yang saya rasa sangat sweet ni berterusan hinggalah Encik ustaz pergi berjihad dekat Afghanistan melawan tentera US dan hilang disana dalam tempoh 2 tahun setengah. Sungguh cerita ni bagi kesan dekat saya mungkin kerana Jaja adalah imej pantulan cermin seorang Nurul. Dalam Jaja ada Nurul. 90% Jaja adalah Nurul.

Jaja anak sulung,  perempuan yang simple, tak pernah bercinta, tak minat bershopping, tak sukakan aksesori dan make up- make up, yang tak suka menghabiskan masa diluar rumah selain bekerja, yang suka membaca sambil mendengar lagu, yang duitnya tidak habis ke lain kecuali untuk makanan dan buku-buku ceritanya, yang tahap sabarnya nipis tapi marahnya cepat reda, yang tak pandai ambil hati orang tua, yang tak pandai bercampur dengan orang, yang tak cekap dengan kerja dapur sekadar tolong-tolong pandailah dia sebab dia bukan dibesarkan dalam suasana yang mewajibkan asal nama anak perempuan mesti wajib pakar masak segala jenis juadah katering dengan cekap, yang tak berapa peramah kecuali dengan keluarga dan teman rapat je.

Iya, begitu jugak la Nurul. Cuma bezanya dengan Nurul, Jaja pada asalnya tidak bertudung dan solat celup-celup. Tapi, Nurul pun bukan ustazah juga. Oh dan Jaja tak simpan gambar pelakon mat salih dalam purse, tapi nurul buat muka Mr.Kim Jae jadi wallpaper cell phone. haha. Mungkin persamaan tu yang buat saya lebih menjiwai watak Jaja lantas tenggelam bersama dalam kisah mereka. Dan encik ustaz yang baik jugak buat saya rasa wah bagusnya kalau lelaki yang pandai mendidik macam ni masih wujud dekat Malaysia ni. Walaupun dia tak kerja tetap dan hidup zuhud, encik ustaz ni sangat amanah dan rajin dalam kerja dia mengajar kat madrasah tu, dan kerja tukang dia. Dia jugak amanah dalam hal-hal guna barang Jaja contoh macam talian internet biarpun berkali-kali Jaja kata tak payah minta izin sebab harta Jaja, harta dia jugak.

Walaupun encik ustaz tak banyak cakap, tapi saya rasa watak encik ustaz ni ala-ala sweet-romantik jugak sebab perkataan yang keluar dari mulut dia tak sia-sia. Bukan pembohongan berlebih-lebihan macam yang boleh kita tengok dekat orang bercinta zaman sekarang. Pujian yang keluar dari mulut dia berbunyi simple dan ikhlas, langsung tak buat orang jemu mendengar. Saya suka dia selalu sebut Faiza si pemilik kening yang cantik. Sifat sabar dia memang first class. Setiap malam buat upacara bed time story kat Jaja cerita kisah-kisah nabi, sangat sweet macam tu. Dapat pahala sama kan? daripada duk mengumpat kisah orang lain yang macam suami isteri zaman sekarang suka buat. haha.

Kesimpulannya, cerita ni mengangkat martabat sebuah cinta agung. Cerita cinta biasa yang pada saya luar biasa. Yang besarnya cinta Jaja pada Din sehingga membawa kepada Cinta Ilahi. Cinta yang seperti ini yang harus kita cari. Cinta yang tidak melalaikan. Malah membentuk diri menjadi lebih baik, lebih mulia. Dari seorang budak perempuan biasa yang sering lupa kewajipan pada yang esa kepada seorang isteri yang redha melepaskan suaminya untuk berjuang di medan perang biarpun anak mereka baru berusia 2 hari, kemudian tetap redha dan tabah apabila mendengar berita suaminya gugur syahid di medan perang. Betapa cinta itu anugerah kalau ia dipandukan ke arah yang betul. Kali ni, saya rasa tak salah kalau kita menjadi pencinta agung, jika kita ikhlas dan cinta itu mampu membawa kita kepada cinta ilahi. Dan mungkin kisah seperti Jaja&Din masih lagi wujud di dunia tapi kecil sangat bilangan sehingga ditutup dengan kilauan kisah cinta palsu yang sering terbentang depan mata kita.

4 comments