Welcome to my blog.You want to Follow or go back Home.
Me: The One and Only
Hi! 안녕하세요 ! Thanks for reading! ^^ ~He, who has no strength to dream, has no strength to live~Ernst Toller~
Disclaimer
Hi! Before anything else, just to remind you, I'm talking craps sometimes, so whatever is written here, just deal with it because afterall this is my blog (: I'm not an English/Bahasa teacher, so pardon my grammar. No any childish acts. Respect is a must. Thank You :D
Email: nurulshariff90@yahoo.com
AYUMIYOSHIDA:)
Navigations

Profile Blog Links Joined Credits
I am ME | A Plain Jane
Not just any type of girl Hello! I'm Nurul. 21 year old. AB blood type. Lefty. Another plain Jane who rarely has an objective. I just accept what I get, either it was a reward for my hard work or even it was a punishment from my laziness. Those facts explain how loser I am. Oh I am also one of girls who wrote fan letter as her bio. Love pink. Has 2 different personality because I am AB lol. Half of myself already here so yeah, just read it! ^^ ohh! I'm so random. Remember!



Instagram


Twitter


Khamsahamnida


Airi's first giveaway
Photobucket

Currently...
Feeling : Has crush on 이태민-koe ga suki. Soshite, anata no silent gesture, daisuki. 태민-san no ongaku itsumo kikimasu.
Eating : sushi, takoyaki, green tea,skittles, oat krunch, marshmellow lover. Nowadays mum homemade foods are saikou!
Doing : Sleeping 10 hours/day to get a better skin bleagh.
Watching : salamander guru and the shadow, operation love kver, painter of the wind, Rooftop Prince.
Reading : tuesdays with morrie by mitch albom.
Listening to : Lee taemin. Younha. Any beautiful ballad & R&B,Be Ma Girl-Teentop, Good night-B1A4.

Always Keep The Faith


CLERKSHIP SCHEDULE

[1] Clinical Oncology :
15/4/12-19/4/12

[2] Obstetric & Gynecology :
22/4/12-26/4/12

3] Surgery/Radiopharmacy :
29/4/12-3/5/12

[4] Pediatric :
6/5/12-10/5/12

[5] Medicine :
13/5/12-17/5/12

[6] Community Pharmacy :
20/5/12-24/5/12

[7] Psychiatry :
27/5/12-31/5/12

Wishlist

Daily Reads
Fay | WZul | Zati | Wana | Dramabeans | QiuQiu |

University
Ori | Kak Nuha | Ilham | Kak Syu | JauzeeUmny | Raj | Dila | Kak Fatin | El | Nabila | Pai | Syafuan

School
Faiz | Alif | Fizan | Zam | Syafizan | Faiq | miraayon | Tiqasaid

Familia
Kak Ya | Dek Ha

Fangirling&stuffs
Hananorisa RL | Fana | Mr.Pinky | Pinat | Jade | Nasyirah | Dorama | Hananorisa | Waiem | Icepluscoffee | C3JJ

miscellaneous
Agama | Adifstory | RahsiaFarmasi | Saifulislam | Doctor | Terfaktab | HanieHidayah | TeyCindy | Revelinme | CynthiaOng | Jezmine | Fatinliyana |

Rotten Things
March 2009 | April 2009 | July 2009 | August 2009 | September 2009 | October 2009 | November 2009 | January 2010 | February 2010 | March 2010 | April 2010 | May 2010 | June 2010 | July 2010 | August 2010 | September 2010 | October 2010 | November 2010 | December 2010 | January 2011 | February 2011 | March 2011 | April 2011 | May 2011 | June 2011 | July 2011 | August 2011 | September 2011 | October 2011 | November 2011 | March 2012 | May 2012 | June 2012 | July 2012 | August 2012 | February 2013 | April 2013 | May 2013 | June 2013 | September 2013 | February 2014 |

Harry Potter VS Sungkunkwan Scandal
jalan-jalan yang tak berapa nak menjadi
Empty
People do change eh,
Marry Stayed Out All Night episode 4
Marry Stayed Out All night episode 3
Wae Wae…? ottokajo,? T____T
oha~! RRB
Acute Ryeonal Syndrome
random.

Click!

> comments
Recaps skks|bila giliran encik twitter monster pulak?
Written at Friday, December 3, 2010 | back to top

Hola~! Konbanwa~

Akhirnya berjaya habis tengok 20 episode Sungkyunkwan Scandal. Satu-satunya kdrama 2010 yang aku tengok betul-betul tanpa main tipu contohnya macam tengok ending dulu and skip beberapa part yang aku tak suka. haha. (tak termasuk Mary stayed out all night sebab masih airing). Well, out of semua kdrama 2010 yang aku tengok antaranya Oh My Lady, Cinderella Sister, Coffee House, My Girlfriend is a Gumiho, playful Kiss, Mary Stayed out all Night, Sungkyunkwan Scandal ni yang paling best. Mary Stayed out all Night masih airing tapi aku rasa tak dapat beat SKKS kut. at least for me.

The reason why aku suka SKKS,

#1) Cara script writer show penghargaan terhadap ilmu dengan santai. aku suka la dia orang quote Confucius punya words, quote apa yang di baca dari buku, jadi setiap patah yang keluar dari mulut setiap watak aku rasa enjoy je tengok dan buat aku berfikir apa yang dia orang cakap. Maknanya drama ni tak kosong.

#2) OST Best. Aku suka ost cerita ni. Selain JYJ- chajatda (found you) insert ost To You It's Separation, For Me It's Waiting-Jaejoong dengan Too Love-Junsu sangat best bagi aku. Okayla, aku bias. But hey, seronok apa tengok drama yang yang kau suka guna ost yang penyanyinya adalah suara yang kau suka. Kau dapat dua. Satu, enjoy the drama. Dua, enjoy the music. Kan aku pernah cakap, Junsu ada vokal yang best dan of course Jaejoong punya rainbow voice, aku dah approve dulu sebelum kenal dia. So, combination of dua suara yang kau suka dalam satu drama, its called heaven, isn’t it? Tambah lagi lagu chajatda selalu guna part Jaejoong. Double heaven.

#3) Kisah cinta dia tak berat sangat sampai rasa bosan dan menyampah dan watak jahat dalam ni macam Head student-Ha In Soo buat jahat pun tahu pasal maruah. Tak adalah buat jahat macam pengecut. kecualila pengikut-pengikut dia.

#4) Kisah family, friendship, politic and love yang di blend dengan seimbang. tak bosan.

skks5 skks6

Kim Yoon Shik: You Know I would Succeed?

Lee Seon Jeon: Of course. With me, Lee Seon Joon, getting involved, have you ever seen anything unfulfilled? The man who caught the country’s best replacement test taker and let him enroll in Sungkyunkwan is me. Have you forgotten it already?

Scene yang ni buat aku teringat sesuatu.

pk2 pk1

Baek Seung Jo: We have to win after a week. You get it?

Oh Ha Ni: Is that possible?

Baek Seung Jo: Allowing me in one week time to pull up your grades and get into the top 50, where did that courage go?

Lee Seon Joon adalah Baek Seung Jo (Playful Kiss) Joseon era. Dua-dua perangai sama. Brilliant-over confident Namja (lelaki) yang lahir dalam keluarga mewah yang tak pernah rasa susah, jadi kalau cakap dia aja yang betul thus tak ada kawan sebab tak ada siapa pun yang boleh tahan kawan dengan orang macam ni. Bosan. Ohh dua-dua pun kuat cemburu. Cuma Lee seon Joon ni adalah emosi/perasaan sikit nak banding dengan Baek Seung Jo.

skks12 skks13 .

skks10 skks11

Paling aku suka, friendship antara Gu Yong Ha dengan Moon Jae Shin. Start dari ini, aku mula rasa watak Gu Yong ha is really something. Bukan sekadar watak playboy yang kerjanya usik orang sana sini.

skks7 skks8

Moon Jae Shin: i don’t want to talk to anyone, so don’t mess with me. You have the book open to say “get lost!”

Kim Yoon Shik: I’m reading it because it fun.

Moon Jae Shin: if you keep saying obvious lies, it will become habit.

Dialog yang paling aku suka. Beriya aku gelak dekat sini sebab bukak buku dan pura-pura baca adalah cara aku nak suruh orang lain-sila blah aku tak ada mood nak bercakap sekarang. aku buat ni masa zaman sekolah. masa tu tak ada mp3 ke walkman ke apa nak tutup telinga untuk ignore orang lain. Serious cara ni memang berkesan. Dan kalau sekarang, dengan adanya mp3, meningkatkan lagi keberkesanan cara ni. haha.

Antara 3 orang ni, Lee Seon Joon, Gu Yong Ha dan Moon Jae Shin, aku lebih suka Moon Jae Shin. It’s natural aku rasa, yang aku akan suka watak guardian angel, contohnya macam watak Choi Han Seong (coffee Prince), Yoon Ji Hoo (Boys over Flower) and Kang Shin Woo (You’re Beautiful). Tapi watak Moon Jae Shin ni a little bit different sebab dia tak approach pun watak perempuan utama walaupun dia suka perempuan ni. Dia cuma sekadar ambil berat dan jaga watak heroin yang cukup buat penonton tahu yang dia memang suka watak heroin tanpa perlu express perasaan suka tu dengan terlalu jelas. Aku lebih suka script macam ni sebab sekurang-kurangnya aku tak perlu tengok watak guardian Angel in pain.

And yes, Aku suka every words yang keluar dari mulut Moon Jae Shin, He is a man who never speak unnecessarily. Jadi setiap sindiran yang keluar dari mulut dia tak kosong, tak menyakitkan hati, tak terlalu keras dan tak terlalu tegas. I like the way he said “it will become habit.” Ini antara sebab kenapa aku lebih suka watak Moon Jae Shin berbanding Lee Seon Joon yang lebih keras, tegas dan direct tanpa fikir keadaan orang lain. well, cerita ni pun basically nak cerita pasal Lee Seon Joon dan bagaimana dia nak ubah perangai all perfect dia jadi lebih bersifat human being. So, it’s natural kalau penulis script bina character dia macam tu.

skks14 skks4

So, drama ni, out of 10 boleh dapat 9 dari aku. 0.5 hilang sebab episod 17-20 cerita ni jadi sedikit bosan dekat sesetengah part Lee Seon Joon dengan Kim Yoon Shik. makin cheesy pulak Lee Soon Joon sejak dia tau Kim Yoon Shik adalah perempuan. Macam out of place je bila Lee Seon Joon try jadi romantic. kahkah. 0.5 hilang dekat watak adik Ha In Soo, anak Minister of War yang agak merimaskan dengan air mata. Heh. Tak suka la tengok perempuan guna air mata untuk beli hati lelaki. Kalau nangis yang sebab nak nangis semula jadi tanpa intention untuk dapat kesian orang lain tak kisah la. itu kes lain. Tapi, at least dia watak annoying yang masih boleh di endure sebab sekurang-kurangnya dia tak pernah guna cara jahat untuk dapatkan watak lelaki utama.

Selain tu, Yoo chun a bit stiff dalam drama ni pada awal. Sama ada mungkin sebab character Lee Seon joon memang seorang yang tak ada perasaan pada awalnya, so nampak stiff atau memang dia kaku. But as an idol singer transform jadi actor, he did his job well. This is much better dari zaman dulu-dulu dbsk punya drama contoh macam dangerous love, vacation etc etc. so, chukkha he~ Dan lagi, watak yang paling aku respect adalah Professor Jung. He is a great man. He deserve to be called Professor. Professor Jung buat aku teringat Professor Lupin, my favourite Professor in Hogwarts.

skks3 skks2

And lastly, aku suka ending dia. Gu Yong Ha tetap Gu Yong Ha. That’s what I want. Biar pun rahsia family dan keturunan dia orang ramai tahu, but he still Yeorim Gu Yong Ha, till the very end. Moon Jae Shin dengan skill ninja, memanah and main pedang dia, in stead of continue jadi Hong Byuk Seo (the red messenger), dia dah jadi pegawai kerajaan yang tangkap penjenayah and of course dia jauh lagi hebat dari pegawai yang kejar dia masa dia jadi penjenayah yang sangat dikehendaki dulu. Mula-mula aku ingat dia kekal lagi jadi Hong Byuk Seo (penjenayah yang sebar kertas colour merah tulis ugutan pasal Geum Deung Ji Sa and rahsia jahat menteri dekat rakyat dan ugut menteri) tapi tukar guna kertas biru, rupanya Sungkyunkwan Scholar tiru cara dia jadi Cheong Byuk Seo (The Blue Messenger) pulak. Nampaknya perbuatan jenayah sebar kertas-kertas ugutan macam tu yang selama ni Moon jae Shin je buat, dah jadi trend dan berleluasa pulak eh. haha. Dan aku still suka ayat yang keluar dari mulut dia.

This Kind of rotten writing, if you keep at it, it’ll become a habit.

What has Sungkyunkwan been teaching these kids lately? I haven’t seen any well-written notes.

Well, Moon jae Shin adalah orang yang hebat dalam tulisan classic dan sastera, dan semua buku dekat library dia dah baca masa zaman belajar dekat Sungkyunkwan dulu. Sekurang-kurangnya masa dia jadi Hong Byuk Seo dulu, tak adalah dia malukan diri sendiri dengan tulisan yang teruk, Chinese character and stroke yang salah.

skks1

Kim Yoon Shik dengan Lee Seon Joon dah kahwin dan dua-dua jadi Professor dekat Sungkyunkwan. Kim Yoon Shik ajar subject Professor Jung, subject Analects. Mungkin masa ni, perbezaan antara perempuan dengan lelaki dalam hal menuntut ilmu dah tak ada. Sebab tu la The blue Messenger yang Moon Jae Shin tangkap tu Sungkyunkwan Scholar perempuan. tapi perempuan mungkin masih tetap tak dibenarkan jadi pegawai kerajaan. Seperti mana idea dan pemikiran Professor Jung yang percaya fahaman barat perempuan dengan lelaki, miskin atau kaya semua lahir serupa tak ada beza dan berhak untuk menuntut dan menghayati ilmu. Tapi dia masih lagi rasa perempuan tetap tak mampu untuk jadi pegawai kerajaan. mungkin sebab tu Kim Yoon Shik jadi Professor Sungkyunkwan tak serve kerajaan seperti mana yang raja nak masa mula-mula raja pilih dan arahkan dia dengan Lee Seon Joon masuk Sungkyunkwan. and aku rasa ini ending yang baik. Lebih baik Kim Yoon Shik jadi Professor Sungkyunkwan macam mendiang ayah dia dari berkhidmat as pegawai kerajaan. Sekurang-kurangnya ending yang macam ni lebih menunjukkan impian ayah Kim Yoon Shik Professor Kim Seung Hun yang nak create dunia baru yang boleh capai impian anak perempuan dia yang gifted untuk belajar dan memahami ilmu tercapai.

Ohh~! dekat scene ni, buat pertama kali aku nak tengok yoochun lama-lama untuk beberapa minit sebab ada misai dengan janggut sikit-sikit tu nampak makin kacaklah. haha.

Jae’s To You It’s Separation, For Me It’s Waiting. Lagu ni sangat touching dan best tapi malam concert tu suara Jae tak sampai la untuk part high note. Sejuk sangat mungkin. Well, tak kisahlah. he’s always the best.

Other than the empty spot that is yours, Everything else is in its place
My heart must be broken because it can’t comprehend that I’ve let you go
All my love is now in vain
I’m letting you go like this but to me, this is the beginning of a wait
Don’t leave, my love, I won’t be able to see you ever again
You are still in my heart

Don’t leave, my love, I won’t be able to see you ever again
At any place or time, whenever you are tired and worn out, please return to me
You have to be happy, my love, until that day, until we become eternal
If you forget me and erase me without a trace…

Junsu’s Too Love. lagu ballad yang best. and of course vocal Junsu tak pernah mengecewakan. sekurang-kurangnya aku.

Oh mereka berdua Yoo Ah In (Moon Jae Shin), Song Joon Ki (Gu Yong Ha) jugak di spot menghadiri JYJ Seoul Concert masa first day 27/11 hari tu.

8pi0.jpg

[pis source: mjjeje twitter]

Dan awak yang berkaca mata hitam, bila pulak awak nak ikut kawan sebelah awak tu berlakon dalam historical/period drama. jadilah samurai ke swordsman ke, knight in shining amour ke, yang penting jadi watak utama hero yang main pedang, anak panah, lompat-lompat. Kalau jadi hero kedua atau guardian angel pun tak apa. Saya tetap pilih awak. Yang penting mainlah pedang dan jangan jadi watak jahat sudahlah. Tak sampai hati saya nak tengok. ehh malam ni encik twitter monster saya ni senyap pulak eh. sibuk eh.

p/s: kalau tengok historical/period drama ni satu kelebihan dia, pelacur pun pakai elok ek, lagi tertutup dari baju kebaya or baju kurung yang jarang. tak ada seksi-seksi macam orang biasa zaman sekarang.

Labels: , ,

4 comments