Welcome to my blog.You want to Follow or go back Home.
Me: The One and Only
Hi! 안녕하세요 ! Thanks for reading! ^^ ~He, who has no strength to dream, has no strength to live~Ernst Toller~
Disclaimer
Hi! Before anything else, just to remind you, I'm talking craps sometimes, so whatever is written here, just deal with it because afterall this is my blog (: I'm not an English/Bahasa teacher, so pardon my grammar. No any childish acts. Respect is a must. Thank You :D
Email: nurulshariff90@yahoo.com
AYUMIYOSHIDA:)
Navigations

Profile Blog Links Joined Credits
I am ME | A Plain Jane
Not just any type of girl Hello! I'm Nurul. 21 year old. AB blood type. Lefty. Another plain Jane who rarely has an objective. I just accept what I get, either it was a reward for my hard work or even it was a punishment from my laziness. Those facts explain how loser I am. Oh I am also one of girls who wrote fan letter as her bio. Love pink. Has 2 different personality because I am AB lol. Half of myself already here so yeah, just read it! ^^ ohh! I'm so random. Remember!



Instagram


Twitter


Khamsahamnida


Airi's first giveaway
Photobucket

Currently...
Feeling : Has crush on 이태민-koe ga suki. Soshite, anata no silent gesture, daisuki. 태민-san no ongaku itsumo kikimasu.
Eating : sushi, takoyaki, green tea,skittles, oat krunch, marshmellow lover. Nowadays mum homemade foods are saikou!
Doing : Sleeping 10 hours/day to get a better skin bleagh.
Watching : salamander guru and the shadow, operation love kver, painter of the wind, Rooftop Prince.
Reading : tuesdays with morrie by mitch albom.
Listening to : Lee taemin. Younha. Any beautiful ballad & R&B,Be Ma Girl-Teentop, Good night-B1A4.

Always Keep The Faith


CLERKSHIP SCHEDULE

[1] Clinical Oncology :
15/4/12-19/4/12

[2] Obstetric & Gynecology :
22/4/12-26/4/12

3] Surgery/Radiopharmacy :
29/4/12-3/5/12

[4] Pediatric :
6/5/12-10/5/12

[5] Medicine :
13/5/12-17/5/12

[6] Community Pharmacy :
20/5/12-24/5/12

[7] Psychiatry :
27/5/12-31/5/12

Wishlist

Daily Reads
Fay | WZul | Zati | Wana | Dramabeans | QiuQiu |

University
Ori | Kak Nuha | Ilham | Kak Syu | JauzeeUmny | Raj | Dila | Kak Fatin | El | Nabila | Pai | Syafuan

School
Faiz | Alif | Fizan | Zam | Syafizan | Faiq | miraayon | Tiqasaid

Familia
Kak Ya | Dek Ha

Fangirling&stuffs
Hananorisa RL | Fana | Mr.Pinky | Pinat | Jade | Nasyirah | Dorama | Hananorisa | Waiem | Icepluscoffee | C3JJ

miscellaneous
Agama | Adifstory | RahsiaFarmasi | Saifulislam | Doctor | Terfaktab | HanieHidayah | TeyCindy | Revelinme | CynthiaOng | Jezmine | Fatinliyana |

Rotten Things
March 2009 | April 2009 | July 2009 | August 2009 | September 2009 | October 2009 | November 2009 | January 2010 | February 2010 | March 2010 | April 2010 | May 2010 | June 2010 | July 2010 | August 2010 | September 2010 | October 2010 | November 2010 | December 2010 | January 2011 | February 2011 | March 2011 | April 2011 | May 2011 | June 2011 | July 2011 | August 2011 | September 2011 | October 2011 | November 2011 | March 2012 | May 2012 | June 2012 | July 2012 | August 2012 | February 2013 | April 2013 | May 2013 | June 2013 | September 2013 | February 2014 |

Template baru =D
Iye.Aku memang jakun baru nak belajar main photosh...
Code Blue 2: Episode 1
sila ganti kelas english kepada kelas jepun. demi ...
Taiyo No Namida-Tears of The Sun
Update
Matahari, bulan atau .....
Hisashiburi
Yosh..!!
Having you by my side...

Click!

> comments
Code Blue 2: Episode 2
Written at Sunday, January 31, 2010 | back to top




Kad matrik saya. Abaikan kualiti gambar dan juga gambar comot saya. Fokus pada lanyard merah.


Fokus pada lanyard merah beliau. Walaupun warna merahnya sama, tak bermakna kami berdua berada di tempat yang sama. Saya punya ICT dia punya Shohoku Hospital. Haha.

Saja nak bagi tau sekarang makin skema pakai kad matrik ke hulu ke hilir. kawan2 sila contohi saya. haha.


Episod ni start dengan monolog Shiraishi sensei tentang beza antara fellow doctor dengan senior doctor. Tentang keyakinan. Tentang skill.

....soushite, sugi wa mou. kore ga,honto no jibun? iiya.chiga.chiga oto shinjitai...!

Episode ni lebih kurang macam episode lepas. Benda yang saya tak expect cuma boyfriend Seijima yang menghidap Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS) tu sebenarnya surgeon. Dia cerita kat Aizawa sensei yang dia dapat ALS masa tu masa umur dia sebaya dengan Aizawa sensei. Tengah sibuk nak tingkatkan skill, bersaing untuk jadi paling hebat, tiba-tiba disahkan menghidap ALS. No wonder masa season lepas dalam medical record, dia pernah commit suicide.


Satoshi: First case of ALS in the hospital. and its me. what a joke.

Case yang sedih kali ni kes couple suami isteri ni gaduh lepas tu isteri dia baling ashtray kat kepala suami dia. Then, bila buat check up suami dia ada brain tumor. Choice of treatment ada dua. Satu surgery yang ada high chances untuk hilang ingatan tapi boleh hidup lama. Satu lagi, radiotherapy yang tak gangu apa2 sistem otak, tapi jangka hayat makin pendek. Kat sini Shiraishi sensei yang kena negotiate dengan suami isteri tu which one is the best choice.


Masa ni, Shiraishi sensei marah Saejima sebab Saejima suruh isteri patient tu pilih radiotherapy supaya suami dia tak hilang ingatan. Masa tu, perempuan tu cerita yang dia orang kawin sebab love at first sight. Masa hari first terjumpa, esoknya suami dia lamar dia ajak kawin. Then, Saejima terbawa dengan emosi antara dia dengan boyfriend dia then cuba pengaruh perempuan tu supaya tak pilih surgery.

Saejima san: youre really cold-hearted now. although youre such a cry-baby previously, at least youre still acting humanly.



Sebab terpana dengan kata2 Saejima, Shiraishi sensei tanya Aizawa sensei masa dia explain pasal therapy, dia macam berat sebelah ke paksa patient pilih surgery.


Then, Aizawa sensei, macam biasa expresi serius tanpa perasaan jawab yang Shiraishi sensei acting macam seorang doktor.

Shiraishi sensei nampak macam bukan diri dia kat sini masa ni. Macam sedikit pelik bila dia jadi tegas and tak consider perasaan orang lain.



Then, masa nak operation, patient tu minta Shiraishi sensei tlg bagi tau isteri dia yg dia sangat sayang isteri dia. dia cuma nak hidup dengan isteri dia je walaupun dekat kehidupan yang akan datang. Dia nak cakap sendiri kat isteri dia, dia tak mampu. Mungkin sebab ego seorang suami.



After operation, lelaki ni memang betul2 hilang ingatan. dia dah tak kenal isteri dia. sangat sedih. Tapi, masa Shiraishi sensei nak sampaikan pesanan lelaki tu, tiba2 lelaki tu tegur isteri macam kali pertama dia lamar isteri dia. Menggunakan ayat yang sama. love at first sight. Isteri dia sangat sedih dan terharu. Dengan saya sekali terharu sama.Isk.Isk.(T_T)





Heli case kali ni pulak Fujikawa sensei yang uruskan.


Masa dia buat emergency operation kat site, Aizawa sensei yang instruct dari shohoku.


Tapi malangnya patient mati masa dia cuba nak drain keluar bleeding dekat lungs patient tu. Rasa macam kesian sangat kat dia masa patient tu mati.


Masa dia handle case ni dia baru lepas kena puji dengan Tachibana sensei. Tachibana sensei kata dalam banyak2 fellow, Fujikawa sensei yang terbaik. Haha. Terbaek dari ladang.


Bila Fujikawa sensei fail untuk selamatkan patient, dia jadi down sangat. Dia tanya Tachibana sensei, if Aizawa sensei yang perform surgery untuk patient tu, mesti patient tu selamat.

Tachibana Sensei: Maybe. Since he is experienced in managing chest trauma. However, in certain aspect you're better than him.
Fujikawa sensei: In which aspect i'm better?
Tachibana sensei: You understand yourself better.



agak tersentuh masa Fujikawa sensei masuk lift yang sama dengan Aizawa sensei dia tanya Aizawa sensei,
" why i'm not you?"
dan untuk jawapannya, Aizawa sensei jawab masa dia orang borak dekat rooftop hospital.
"i'm no different from you."


Aizawa sensei: We can afford to forget those we've saved. But we must remember who can't be saved. Kato Naoki. Mayama Shoko. Ika Shuji. These are patients who i can't save for this week. And this is just one week. I guest I still regretful even after a month or a year. I'm no different from you.

Oh ya. rooftop scene ni saya bg award as scene terbaek untuk episod ni. Haha. saya suka pic ni.

Antara patient lain episod 2:


Nak capture pic pakcik ni tercapture muka nurse comey ni pulak. Suka nurse ni. comel sangat. Haha. Pakcik ni ada masalah dengan brain dia and buat dia bertindak agresif and luar kawalan. kerjanya asik duk meraba punggung nurse comey ni aje.


Patient ni pulak perempuan tua yang boleh kita panggil nenek cucuk botox kat Thailand and maybe quality perkhidmatannya tak dikawal, faktor cuaca, lagi makan makanan mentah, jadi nenek ni dapat jangkitan fungi kut tak silap saya. Tak ingat apa nama dia sebut. Fungi ke bacteria. Lepas tu tangan dia kena potong. Mati tak silap saya nenek ni sebab segala mesin dicabut dari badan dia masa scene last untuk case dia.



Episod ni Hiyama sensei kena paksa buat check up untuk complication after surgery dia dulu2. Tapi, dia tak mau sebab dia takut akan affect kerja dia or kena hospitalized lagi or takut kalau Tachibana sensei tau. Sebab ni dia asik bertekak je dengan Shiraishi sensei.


Kat dalam ward pun boleh main kejar2 hide and seek bertekak sampai patient pulak yang tenangkan. Haha. Ngeng.


Shiraishi sensei: Now i understand. You're acting tough. However, when things happen on yourself, you tend to act like a coward.That's your true self.


Hiyama sensei: I also found out that. Surficially you are always trying to be considerate to others, but actually you can't accept it when others disagrees with you. Typical arrogant doctor. And that your true self.




Shiraishi sensei masih lagi dihantui insiden tangan Kuroda sensei kena amputated sebab kecuaian dia. Sebelum Kuroda sensei keluar dari Shohoku, Kuroda sensei suruh Shiraishi sensei jadi doctor yang paling banyak naik heli. Sebab tu la kali ni apa2 semua dia aje yang cuba nak menang semua.


Oh ya. teka teki saya masa episod 1 dulu belum terjawab. Cuma baru tau lelaki tu namanya Yamada Ichiro. And maybe dia penyebab kematian Aizawa sensei okasan.

Ayat yang saya rasa paling best and touching and buat saya berfikir untuk episod 2,

Shiraishi sensei: In the journey called life, sometimes, we tend to hates the other side of us. However, we'll still be the one who will decide which side we are on eventually. But no matter which side we are on, we'll always in doubt about ourselves. However life goes on and we still have to continue this journey, together with the other side of us, which we hate most.


6 comments