Welcome to my blog.You want to Follow or go back Home.
Me: The One and Only
Hi! 안녕하세요 ! Thanks for reading! ^^ ~He, who has no strength to dream, has no strength to live~Ernst Toller~
Disclaimer
Hi! Before anything else, just to remind you, I'm talking craps sometimes, so whatever is written here, just deal with it because afterall this is my blog (: I'm not an English/Bahasa teacher, so pardon my grammar. No any childish acts. Respect is a must. Thank You :D
Email: nurulshariff90@yahoo.com
AYUMIYOSHIDA:)
Navigations

Profile Blog Links Joined Credits
I am ME | A Plain Jane
Not just any type of girl Hello! I'm Nurul. 21 year old. AB blood type. Lefty. Another plain Jane who rarely has an objective. I just accept what I get, either it was a reward for my hard work or even it was a punishment from my laziness. Those facts explain how loser I am. Oh I am also one of girls who wrote fan letter as her bio. Love pink. Has 2 different personality because I am AB lol. Half of myself already here so yeah, just read it! ^^ ohh! I'm so random. Remember!



Instagram


Twitter


Khamsahamnida


Airi's first giveaway
Photobucket

Currently...
Feeling : Has crush on 이태민-koe ga suki. Soshite, anata no silent gesture, daisuki. 태민-san no ongaku itsumo kikimasu.
Eating : sushi, takoyaki, green tea,skittles, oat krunch, marshmellow lover. Nowadays mum homemade foods are saikou!
Doing : Sleeping 10 hours/day to get a better skin bleagh.
Watching : salamander guru and the shadow, operation love kver, painter of the wind, Rooftop Prince.
Reading : tuesdays with morrie by mitch albom.
Listening to : Lee taemin. Younha. Any beautiful ballad & R&B,Be Ma Girl-Teentop, Good night-B1A4.

Always Keep The Faith


CLERKSHIP SCHEDULE

[1] Clinical Oncology :
15/4/12-19/4/12

[2] Obstetric & Gynecology :
22/4/12-26/4/12

3] Surgery/Radiopharmacy :
29/4/12-3/5/12

[4] Pediatric :
6/5/12-10/5/12

[5] Medicine :
13/5/12-17/5/12

[6] Community Pharmacy :
20/5/12-24/5/12

[7] Psychiatry :
27/5/12-31/5/12

Wishlist

Daily Reads
Fay | WZul | Zati | Wana | Dramabeans | QiuQiu |

University
Ori | Kak Nuha | Ilham | Kak Syu | JauzeeUmny | Raj | Dila | Kak Fatin | El | Nabila | Pai | Syafuan

School
Faiz | Alif | Fizan | Zam | Syafizan | Faiq | miraayon | Tiqasaid

Familia
Kak Ya | Dek Ha

Fangirling&stuffs
Hananorisa RL | Fana | Mr.Pinky | Pinat | Jade | Nasyirah | Dorama | Hananorisa | Waiem | Icepluscoffee | C3JJ

miscellaneous
Agama | Adifstory | RahsiaFarmasi | Saifulislam | Doctor | Terfaktab | HanieHidayah | TeyCindy | Revelinme | CynthiaOng | Jezmine | Fatinliyana |

Rotten Things
March 2009 | April 2009 | July 2009 | August 2009 | September 2009 | October 2009 | November 2009 | January 2010 | February 2010 | March 2010 | April 2010 | May 2010 | June 2010 | July 2010 | August 2010 | September 2010 | October 2010 | November 2010 | December 2010 | January 2011 | February 2011 | March 2011 | April 2011 | May 2011 | June 2011 | July 2011 | August 2011 | September 2011 | October 2011 | November 2011 | March 2012 | May 2012 | June 2012 | July 2012 | August 2012 | February 2013 | April 2013 | May 2013 | June 2013 | September 2013 | February 2014 |

sila ganti kelas english kepada kelas jepun. demi ...
Taiyo No Namida-Tears of The Sun
Update
Matahari, bulan atau .....
Hisashiburi
Yosh..!!
Having you by my side...
Ayumi Hamasaki dancing poco poco eh?
If i can love you again, I will never let go off y...
Yeah.

Click!

> comments
Code Blue 2: Episode 1
Written at Sunday, January 24, 2010 | back to top


Hari ni bangun je tido nak solat subuh, benda first saya sebut "Sweater?Eh?" .Aku pakai sweater? Bila aku pakai? Betul.biasanya saya mmg slalu tido tak proper. Ayah pun slalu bising. Tido kat meja sampai pagi. Tido sana sini. Tapi, saya blh kata yg my memory is great. saya ingat apa yg saya buat walaupun separuh sedar. Malam tadi study veterinar. Malam td panas. Lg, tak ada binatang hijau. So, tak pakai sweater. Lepas study tertido kat meja. Somehow, saya rasa saya igt saya ada naik katil Pai. tapi, bila bgn tido tgk2 bersweater sedikit pelik. Kalau selimut, mungkin Pai. Tapi, sweater. Dulu Pai slalu kata Matsumoto Jun kut keluar dari laptop. Saya bantai gelak habis2. Sekarang Yamapi duk kat desktop. Ok. Ini bukan cerita P.Ramlee. Jangan merepek. Biarla. Lupakan kisah sweater. Saja nak timbulkan persoalan kat sini.Haha.

Dah tengok episode 1 code blue s2. Suka..!!


Kalau masa season 1 saya suka skrip ni. Hiyama sensei cakap kat Aizawa sensei

" I wonder, who exactly are we being doctors for..."

Masa ni Aizawa sensei sibuk nak tingkatkan skill dia and tak endah kan nenek dia yang di hospitalized kat Shohoku. Hmm, betul jugak. Tak kisah la profession apa pun. At first, kita selalu fikir buat semua tu demi keluarga. Tapi, bila dah mula sibuk, dah mula hampir ke puncak, kita selalu lupa tujuan sebenar kita. Skrip ni buat saya termenung sekejap.



Sekarang episod 1 season 2, saya suka skrip ni.

Aizawa sensei: "There's no miracle in emergency room.That the first thing I learn after becoming a doctor.The second thing I learn is, when in front of patients there's no doctor who doesn't pray for a miracle.Sou. Human are always waiting for miracle to arrive."

Hmm, manusia mmg mcm tu kan? sentiasa nak keajaiban. Dalam 1Litre of Tears, Aya Ikeuchi cakap "Human are too greedy..." Hmm. kadang2, saya rasa betul. tak cukup dengan satu nak lagi yang lain. Balik dekat code blue, cerita ni agak betul pada saya. Hebat macam mana pun doctor tu, dia bukan tuhankan?


Lagi, yang saya suka dalam ni, time Fujikawa sensei tanya Hiyama sensei, Xmas eve ni ada date dengan siapa2. Fujikawa sensei sibuk nak mengurat Saejima tapi tak lepas2. Then, Hiyama sensei jawab,

"Rupture of Abdominal Aortic Aneurysm (AAA), Boerhaave syndrome ,Acute pancreatitis. Anymore complicated diseases? Be my date."

Macam kelakar je dengan muka serius cakap macam tu. Sarkastic pun ada. Haha. Tapi sgt dedikasi or blh dikatakan addict dgn kerja. Bila agaknya saya nak addict dgn buku pharmacy saya?



Episod 1 overall cerita pasal selamatkan budak kecik (kodomo. Dalam episod ni baru saya tau kodomo tu maksudnya kanak2.hehe. Kodomo Lion.) yang jatuh dalam sungai pada musim winter then dapat hypothermia. Saya suka scene ni. Dia org buat heart massage dalam bath tub yg ada air panas. Tapi, masa ni resuscitation dah lambat. Dah lebih 30 minutes. 60 minutes tak silap saya. Lucky budak ni selamat. Tapi dalam vegetative state and blh jadi brain death. Then keluarla ayat pasal miracle tu. Dekat ending episod, budak ni di hantar kat hospital pediatric and sedar tapi pupil still tak ada reaction to light.




Pembinaan character pulak, dalam season ni, Hiyama sensei macam cepat mengalah mungkin sebab Artery operation dia masa episode special dulu. So, dia slalu sakit2. Then, jumlah dia selamatkan patients paling sikit skali sebab kena hospitalized 2 month. Dalam 70 lbh patients je tak silap. Orang lain dah ratus2 even Fujikawa sensei pun. Tu mungkin buat dia down sikit. Tapi, still poison tongue macam season lepas.



Saejima pulak makin lembut sikit. dia dah boleh cakap baik2 dengan Shiraishi sensei. Dengan boyfriend dia yang lumpuh pun dia dah mula caring. kalau season lepas, dia pentingkan diri. Tapi saya suka watak dia ni. oh. Bf dia tandatangan kebenaran untuk tak payah buat resuscitation or any benda2 yg blh sambung hayat if dia dah tenat. dia tak mau guna mesin segala. Agak sedih kat sini. Saya suka gambar yang Saejima jalan dengan Shiraishi sensei. Masa scene tu, kat tingkap ada salji turun.

Yang saya rasa paling obvious, Shiraishi sensei makin aggressive season ni. Gambar ni masa scene dia gaduh dengan ayah dia, Professor hospital university. Kalau season lepas, dia sangat lembut, tak yakin even sgt berpengetahuan, sangat baik dengar kata parents. I'm looking forward to her character this season. Saya harap watak dia improve sikit then tak ada macam watak Aizawa sensei je yang asik menonjol. Walaupun Yamapi kata season ni semua watak dlm skrip seimbang and ada peningkatan, saya still harap tak ada yang mengecewakan season ni.



Tachibana sensei, watak baru yang ganti Kuroda sensei. Wataknya memang berlawanan langsung dengan watak Kuroda sensei. Saya lebih prefer Kuroda sensei. Tapi, ni baru episod 1. So, tak boleh decide sekarang. Oh. Dekat scene last episod ni tunjuk yang Tachibana sensei ni bekas suami Mitsui sensei. Mula2 saya ingat cuma colleague masa sebelum Mitsui sensei masuk Shohoku.

Sekarang nak main teka teki. Rasa2 siapa lelaki ni? dekat scene last dia cari nenek Aizawa sensei.Saya rasa mungkin ayah dia. Sebab sebelum ni tak ada cerita pasal ayah dia hidup lagi ke tak. Haha. Nanti tengok betul tak saya.


Yamapi, macam saya kata kat entry sebelum ni, season ni dia nampak lebih matang compare to season lepas. Asyik sibuk dengan skill lagi susah nak kerjasama dengan orang lain. Season ni pun dia makin care dengan nenek dia.


-Stand Up-

Yang penting, cuma satu je saya nak kata. Macam mana pun dia still handsome and cool. Kakkoi, ne? Haha. That's why in real life dia tak jadi doctor. Disaster. Lagi2 kalau dia kerja dekat hospital yang sama dengan saya nanti. Hahaha. Tak logic langsung.


By the way, saya suka tengok drama medical genre ni. Buat saya lebih excited nak belajar. Ya. saya memang bukan doktor. Saya bukan nurse. Saya pharmacist. Roles doctor, nurse and pharmacist berbeza. Tapi, asasnya sama. we are here to protect people's life.

p/s:
tak sabar nak tggu srt episode 2. Mungkin sabtu ni. Btw, Esok episod 3 keluar. =D

2 comments