Welcome to my blog.You want to Follow or go back Home.
Me: The One and Only
Hi! 안녕하세요 ! Thanks for reading! ^^ ~He, who has no strength to dream, has no strength to live~Ernst Toller~
Disclaimer
Hi! Before anything else, just to remind you, I'm talking craps sometimes, so whatever is written here, just deal with it because afterall this is my blog (: I'm not an English/Bahasa teacher, so pardon my grammar. No any childish acts. Respect is a must. Thank You :D
Email: nurulshariff90@yahoo.com
AYUMIYOSHIDA:)
Navigations

Profile Blog Links Joined Credits
I am ME | A Plain Jane
Not just any type of girl Hello! I'm Nurul. 21 year old. AB blood type. Lefty. Another plain Jane who rarely has an objective. I just accept what I get, either it was a reward for my hard work or even it was a punishment from my laziness. Those facts explain how loser I am. Oh I am also one of girls who wrote fan letter as her bio. Love pink. Has 2 different personality because I am AB lol. Half of myself already here so yeah, just read it! ^^ ohh! I'm so random. Remember!



Instagram


Twitter


Khamsahamnida


Airi's first giveaway
Photobucket

Currently...
Feeling : Has crush on 이태민-koe ga suki. Soshite, anata no silent gesture, daisuki. 태민-san no ongaku itsumo kikimasu.
Eating : sushi, takoyaki, green tea,skittles, oat krunch, marshmellow lover. Nowadays mum homemade foods are saikou!
Doing : Sleeping 10 hours/day to get a better skin bleagh.
Watching : salamander guru and the shadow, operation love kver, painter of the wind, Rooftop Prince.
Reading : tuesdays with morrie by mitch albom.
Listening to : Lee taemin. Younha. Any beautiful ballad & R&B,Be Ma Girl-Teentop, Good night-B1A4.

Always Keep The Faith


CLERKSHIP SCHEDULE

[1] Clinical Oncology :
15/4/12-19/4/12

[2] Obstetric & Gynecology :
22/4/12-26/4/12

3] Surgery/Radiopharmacy :
29/4/12-3/5/12

[4] Pediatric :
6/5/12-10/5/12

[5] Medicine :
13/5/12-17/5/12

[6] Community Pharmacy :
20/5/12-24/5/12

[7] Psychiatry :
27/5/12-31/5/12

Wishlist

Daily Reads
Fay | WZul | Zati | Wana | Dramabeans | QiuQiu |

University
Ori | Kak Nuha | Ilham | Kak Syu | JauzeeUmny | Raj | Dila | Kak Fatin | El | Nabila | Pai | Syafuan

School
Faiz | Alif | Fizan | Zam | Syafizan | Faiq | miraayon | Tiqasaid

Familia
Kak Ya | Dek Ha

Fangirling&stuffs
Hananorisa RL | Fana | Mr.Pinky | Pinat | Jade | Nasyirah | Dorama | Hananorisa | Waiem | Icepluscoffee | C3JJ

miscellaneous
Agama | Adifstory | RahsiaFarmasi | Saifulislam | Doctor | Terfaktab | HanieHidayah | TeyCindy | Revelinme | CynthiaOng | Jezmine | Fatinliyana |

Rotten Things
March 2009 | April 2009 | July 2009 | August 2009 | September 2009 | October 2009 | November 2009 | January 2010 | February 2010 | March 2010 | April 2010 | May 2010 | June 2010 | July 2010 | August 2010 | September 2010 | October 2010 | November 2010 | December 2010 | January 2011 | February 2011 | March 2011 | April 2011 | May 2011 | June 2011 | July 2011 | August 2011 | September 2011 | October 2011 | November 2011 | March 2012 | May 2012 | June 2012 | July 2012 | August 2012 | February 2013 | April 2013 | May 2013 | June 2013 | September 2013 | February 2014 |

Confession
A love letter: Koi shichattanda, tabun kitzuitenai...
of my brain and the devil living inside.
Path
mungkin itu yang dikatakan rumah ku syurga ku.
stresss
Ohai. Rasanya da lama sangat tak update kan. Hari...
Working life: After 2 months
Seoul Trip | Part 1: Tips to travel in Seoul as a ...
Liebster Blog Award

Click!

> comments
randomness
Written at Sunday, October 25, 2009 | back to top


buhsan gila study medchem..

aritu bosan2 jawab kuiz which member of Arashi are you most compatible with kat quizfarm.com.

compatible with: MatsuJun =D



Dia Natsuki Harada. Perempuan Jepun paling cantik pada saya yang pernah saya nampak la. Saja nak letak gambar ni sebab nak kata baju dy cantik ah. Ni scene dlm iklan handphone Natsuki Harada n Matsumoto Jun. Iklan jenama KDDI. Nanti balik JB nk g shopping nak cari la sehelai ala2 baju ni. haha =)



p/s : Regret is nothing but darkness ( Blue days, Ayaka)

6 comments
Permata Ayah Bonda
Written at Friday, October 23, 2009 | back to top


Permata Ayah Bonda
Album : Keampunan
Munsyid : Firdaus

Mewangi kuntuman bahagia
Di halaman ayah serta bonda
Menatang selaut cahaya
Melerai resah dan gundah di jiwa
Segunung impian dicita

Selangit harapan di damba
Dibelai, dimanja mesra
Kaulah racun, kau penawar
Senyuman dan tangisanmu
Pengubat duka dan lara

C/O

Engkau umpama sebutir permata
Diperlubukkan kasih nan bersinar, bercahaya
Hiasi rumahtangga
Engkau harapan seisi keluarga
Panjatan doa dan aimata
Yang pasrah kepada Yang Esa
Kepadamu tercurah
Kasih sayang dan pengorbanan
Agar terus gemilang

Dididik, diasuh tiap masa
Diajarkan ilmu yang berguna
Mengenal Allah dan Rasul
Menyemai, menyubur iman di dada

Dilayur segala kekerasan
Dilentur dengan kelembutan
Dititip seuntai madah
Hidupmu mula dan berakhir
Menyusur fitrah dan sunnah
Bernoktah di penghujungnya

C/O

Tiada yang lebih membahagiakan
Melihat dirimu kian membesar, dewasa
Di dalam sejahtera
Usah terpesona pujukan dunia
Yang hanya menyilau pandangan
Memukau dengan keindahannya
Nasihat ayah bonda
Agar engkau lebih bersedia
Untuk menghadapinya

Bersemi kelopak kasih sayang
Di persada cinta yang sejati
Titisan susu ibunda
Menyegarkan, menghapuskan dahaga

Renjisan keringat dari ayahanda
Menyubur pohon kehidupan
Tuaian sebidang tabah
Buatmu doa dan harapan
Jadilah insan yang mulia
Pembela di hari tua

C/O

Waktu bisa merubah segalanya
Dewasalah dalam rahmat dan kasih Ilahi
Redahi pancaroba
Andai langkahmu tersasar kesimpangan
Pulanglah ke laman ayah bonda
Kembali menghuni di tamannya
Bersamalah semula
Menghirup embunan kasih sayang
Sedingin airmata bonda

Engkaulah permata ayah bonda....

Lagu : Adnan Abu Hassan
Lirik : Ito Lara


p/s:
1) Sgt suka lagu ini.
2) Mengalami syndrome homesick. Asik call ibu and adik je minggu ni.
3) nak sem baru.
4) mari kita ambil iktibar dari lagu ni.
5) Tak tau kenapa sgt rimas petang ini.

6 comments
And if I ever lose my power to fly,
Written at Thursday, October 22, 2009 | back to top

lalu, aku tak bley terbang ah. sekian.=D
MySpace
5 comments
Hakikat Bahagia
Written at Wednesday, October 21, 2009 | back to top

Saya sgt2 suka lagu ni..

Bila saya sgt stress atau nak marah atau nk nangis atau sgt sakit hati, saya akan dengar lagu rock,keras or apa2 lagu yg bunyi dia sgt kuat(biasanya lagu orange range or lagu kpop,jpop yg sgt rancak ala2 nak ke jrock or mmg jrock pun menjadi mangsa) dengan sekuat kuatnya sampai boleh pecah gegendang telinga.But at the end of the point, saya akan cuba cari sesuatu yg lembut n bley bg ketenangan. dan saya akan cari lagu ni. Saya tak pernah bosan dgn lagu ni..

Hakikat Bahagia
UNIC
credit: LirikNasyid.com

Bahagia itu dari dalam diri
Kesannya zahir rupanya maknawi
Terpendam bagai permata di dasar hati

Bahagia itu ada pada hati
Bertakhta di kerajaan diri
Terbenam bagai mutiara di lautan nurani

Bahagia itu ada di jiwa
Mahkota di singgahsana rasa
Bahagia itu adalah suatu ketenangan

Bila susah tiada gelisah
Bila miskin syukur pada Tuhan
Bila sakit tiada resah di jiwa
Bukankah Tuhan telah berfirman
Ketahuilah dengan mengingati Allah
Jiwa kan menjadi tenang

C/O :
Kebahagiaan itu suatu kesyukuran
Bila kaya jadi insan pemurah
Bila berkuasa amanah
Bila berjaya tidak alpa
Bila sihat tidak lupakan Tuhan

Hakikatnya bahagia itu
Adalah ketenangan
Bila hati mengingati Tuhan

Semua insan kan mengerti
Maksud terseni Ilahi
Itulah zikir yang hakiki

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA


p/s: ok.saya tahu nanti ada yg akan kata, untuk cari ketenangan, baca la al-quran, kembali pada tuhan. ini tak, blablabla...Saya tahu itu.Tapi, perlu ke saya state kat sini saya baca quran hari2, or apa2la. saya tak rasa itu perlu sbb tempat ni bukan buku catatan amal agama saya untuk saya tunjuk kepada org. Don't expect me wrongly if you tak kenal I.Dan ramai je org yg rasa mcm kenal sy, tp sbnrnya, dia lgsg tak memahami sy. Kpd mereka yg berniat seperti ini, lupakan je la niat anda. =)

~iklas itu umpama semut hitam atas batu yg hitam di malam yg gelap~
7 comments
Hey KIMI!
Written at Monday, October 19, 2009 | back to top

kau tak layak nak cakap apa2 sebab kau pun pernah buat
9 comments
AAAAA..............
Written at Friday, October 16, 2009 | back to top

MySpace
5 comments
Kawaii....<3
Written at Wednesday, October 14, 2009 | back to top



Salam alaiyk..

tiba2 je teringat, saya masa kecik2 dulu, sama jugak macam girl yg lain, sgt banyak bantal peluk kut. Yg saya ingat, saya ada tortoise yg ayah tulis nama saya kat situ, kucing putih yg akhirnya leher dy koyak, patung itik putih yg jd comot sbb saya pergi bawak mandi. Dalam byk2 tu, satu je yg saya rasa dy adalah my treasure, patung koala pak cu saya bagi. Mmg gila syg saya koala ni. nama dy Mafi. pergi mana2 mesti bawak tak boleh tinggal. Even naik kereta g kenduri kawin pun saya bawak. Haha. Tapi Mafi dah tak ada dah. Saya tak ingat masa darjah berapa ntah, ayah buang semua binatang2 tu. Sgt sedih!

Sebenarnya, entry ni nak cakap, kawan saya bagi hadiah hari jadi kartun comel color biru ni mengembalikan memory saya dekat Mafi. Sungguh saya sgt suka benda ni. Comel sangat!!sangat2 comel..sangat suka la! serius tak tipu! Cooomelll sgt..!! saya dapat sepasang dgn Syida yg birthday dy semalam. Terima kasih..! sungguh saya sgt suka sbb tu saya melompat peluk kamu Pai even kamu basah2 baru keluar bilik air dan saya mamai2 baru bgn tido. Mama dolphin juga begitu. Thanks mama! Sungguh saya terharu..




Tak kisahlah kalau orang lain kata tak comel. saya tetap kata patung ni comel. Saya rasa macam nak kasi nama dy Momo. Ada tak org letak nama kucing momo? Haha..=)

Sekarang, saya ada tiga patung buat peluk. Si Comot bear pink comel main tukar2 hadiah masa matrik dulu, Patrick starfish kesayangan saya n Momo. tapi balik cuti kat umah kebas Benny teddy bear adik saya jugak buat tido. Tak pun rembat spongebob Nabila pastu bila sy da tido dy amek smula dari saya. Sebenarnya ada cita2 nak rembat Benny bawak balik sini, lepas tu Yaya warning awal2 kata "nanti Izzah cari x jumpa melalak baru tau." haha!

Ini adalah saya masa kecik. Sungguh comot mengejar kucing. Mmg dari kecik sampai sekarang tetap comot.

p/s:
Asal nama Benny tu sebenarnya Izzah sebut "Bear ni" lepas tu melekat lama2 diglamourkan menjadi Benny. Mula2 saya ingtkan sebab pengaruh cerita Barny and his friends. haha! Comel la adik2 saya tu..=)

2 comments
Selepas 19 tahun..
Written at Saturday, October 10, 2009 | back to top

Salam alaiyk...
Hisashiburi..!!

To many things yang berlaku this week, tak boleh cramp kan dalam satu entry ni. =)

7hb oct birthday saya. Saya igt saya akan sorang-sorang masa hari jadi saya. Mungkin orang lupa hari jadi saya. Thanks pada mereka yang ingat hari jadi saya even though mungkin ada yang teringat sebab reminder hp or email, or terbaca profile saya kat skype or what so ever. Saya tak kisah semua tu as long as saya tak sorang-sorang pada hari jadi saya dah cukup buat saya. =)

So, saya dah 19 tahun sekarang. Macam tak percaya. Rasa macam still lagi mempelajari diri sendiri.Sometimes when talking about others, we might say "oh! She is likes this and he is likes that.." But when it comes to us, "Oh, I am always like that ya? Really..?" or maybe "Hehh...I don't know myself after all.." And that person is me. Sometimes, when people asking about myself, i just don't know how to describe myself. It's pretty hard to do, seriously. But, I'll try to describe some facts about me here.




1) Very addicted to Arashi especially MatsuJun.sebab most of lagu2 mereka sgt motivated and memberi inspirasi. Dan saya suka all of them as a team.
2) Sangat suka makan-Really love ice-cream and candy.
3) Enjoy bunyi violin and piano walaupun saya tak tahu apa2 pasal music. I just love it.
4) sangat suka drama jepun and korea dan lagu2 artis dari sana.
5) Saya suka baca comic, tengok cartoon.
6) Tak boleh focus dekat apa yg dibaca bila dengar orang bercakap. That's why saya selalu dengar mp4, so, saya tak dengar suara orang.
7) Selalu tak reti bagi respon pada orang lain. They say saya takde perasaan.
8) Saya jarang dengar lagu melayu tapi saya suka dengar lagu berunsur tradisional macam lagu etnik siti Nurhaliza-kurik kundi.
9) Saya sangat suka surfing internet dan selalu makan depan laptop.
10)Saya dulu budak smka.
11)Saya tak reti luah perasaan pada orang lain.I always kept everything myself.
12)Orang selalu kata saya sombong. Saya bukan sombong but im not easy to make friends dan saya bukan peramah dan saya tak suka orang tau terlalu banyak tentang saya. ini Self-defense mechanism.
13)Im a caring person. Tapi, saya tak reti nak tujuk. Mungkin saya nampak macam tak kisah. Tapi sebenarnya saya risau.
14)Wearing contact lenses during the day.
15)Saya cuai but when it comes to work, i always try my best.
16)Saya senang menangis bila tengok drama or movie yg touching.
17)Saya cepat bosan.
18)They say, when i say it should be A, then it must be A.haha. yeke? entah. Ok.saya mmg degil sometimes.
19)Saya enjoy tengok matahari terbenam, awan, bintang.Saya suka benda semula jadi.
20)Saya suka hari hujan, bunyi hujan tapi saya tak suka basah dan tak tahan sejuk.
21)Saya tak suka tempat sunyi sbb tu saya pasang kipas n dengar lagu. At least saya tak rasa saya sorang2. That's why saya sentiasa dengan mp4.
22)Saya selalu kata saya tak heran dengan pujian dan tak kisah dengan kejian tapi saya tak suka n sedih bila orang tak hargai kerja saya.
23)Saya sedikit sensitif.
24)Saya selalu lewat.
25)saya seorang yang relax dan suka sesuatu yang cool dan sesuatu yang menenangkan.
26)I am a left-handed. Selalu kena marah sebab tak sedar makan tangan kiri. bukan saya nak. it goes naturally. Saya selalu segan bila orang bg sesuatu then kata "sorry guna tangan kiri" tp masa tu saya ambil pun guna tgn kiri. Sungguh saya tak suka situasi ni.
27)Saya selalu ketawakan kebodohan saya.
28)3 benda paling saya sayang-laptop, mp4, shaker hitam saya.
29)saya berlidah tajam dan sangat direct bila bercakap.Kadang-kadang saya tak berniat pun nak cakap but it goes naturally.
30)Im a self-lover.





Haha. Akhirnya berjaya juga list down fakta tentang diri sendiri. Lama gila saya berfikir. Saya rasa banyak lagi yang saya tak terdiscover. Haha. terpulang pada orang nak fikir saya apa, yang penting saya still seorang Nurul Hidayah.

Saya tak harap umur yang panjang, tapi, saya harap umur saya yang tinggal ni sangat bermakna, berguna, dan diberkati Allah. Tak guna kalau umur saya panjang, tapi hidup saya tak diberkati.

P/s :
1) ada orang kata, mereka tak boleh baca or jangka apa yang saya fikirkan.Macam kelakar je saya rasa.
2) Birthday saya sama dengan tarikh hari pernikahan parents saya. Saya lahir genap setahun mereka berkahwin. Saya rasa ini istimewa.
4 comments
Saya happy sekarang!
Written at Sunday, October 4, 2009 | back to top

Saya dah habis tengok Buzzer Beat!! Ceh! Orang lain dah habis tgk lama dah Nurul..Huhu..X kisah lah..Yang penting saya sangat suka sekarang...! Suka sangat! Cerita ni, banyak pengajaran yang saya dapat. Dan, cerita ni, buat saya rasa lebih semangat untuk belajar dan kejar impian saya. Sunguh saya terkesan dengan cerita ni. Sungguh tak tipu! Sometimes, saya nampak diri saya dalam drama ni. Sekarang, kalau saya rasa macam teruk sgt...at least saya boleh ingat drama ni n cuba berusaha macam watak2 dalam drama ni. Selain keyakinan saya yang tuhan sentiasa berada di sisi saya, janji saya pada parents, lagu-lagu Arashi yang motivated dan slalu jadi inspirasi saya, drama ni jugak mungkin akan jadi pendorong saya. =)

Nurul is happy now! Doesn't matter how hard the day, how difficult her path, she will definitely endure it! Nurul is Nurul after all. She always try the best even though no one appreciate it because, Nurul doesn't need praise and she doesn't care to be critic. =)

Here, i really love this song...
credit for translation goes to Love5683

Ashita No Kioku-Arashi

Translation

The sunset we saw together
I wanted to make that sunset last forever
In my memories, no matter how many times I tried reached out my hand, I couldn't touch it

The same scenery and feelings
I will never be able to take it back
i keep on thinking about the past

Even the future makes the sadness overflow
I just lose myself standing there

What colours of tomorrow will be painted in the passing seasons?
As I strongly believe
If we met, what color future would be waiting for us?

Even precious memories will fade someday
I turn away from reality
I ran away from the words called dreams

Even if the hurtful, broken yesterday was my fault
It is not too late, no matter how many times I have to start over from the beginning

As years go by
I think im gonna be able to like someone again
Deeper, Deeper, as we support each other
What can I do for you?

The feelings for you that i kept on stacking
My heart has happiness and sadness, warmth and pain
the day we got together

I still have that feeling burned in my heart for sure
Ah Ah...

What colours of tomorrow will be painted in the passing seasons?
As I strongly believe
If we met, what color future would we have?

What colours of tomorrow would we paint?

7 comments