Welcome to my blog.You want to Follow or go back Home.
Me: The One and Only
Hi! 안녕하세요 ! Thanks for reading! ^^ ~He, who has no strength to dream, has no strength to live~Ernst Toller~
Disclaimer
Hi! Before anything else, just to remind you, I'm talking craps sometimes, so whatever is written here, just deal with it because afterall this is my blog (: I'm not an English/Bahasa teacher, so pardon my grammar. No any childish acts. Respect is a must. Thank You :D
Email: nurulshariff90@yahoo.com
AYUMIYOSHIDA:)
Navigations

Profile Blog Links Joined Credits
I am ME | A Plain Jane
Not just any type of girl Hello! I'm Nurul. 21 year old. AB blood type. Lefty. Another plain Jane who rarely has an objective. I just accept what I get, either it was a reward for my hard work or even it was a punishment from my laziness. Those facts explain how loser I am. Oh I am also one of girls who wrote fan letter as her bio. Love pink. Has 2 different personality because I am AB lol. Half of myself already here so yeah, just read it! ^^ ohh! I'm so random. Remember!



Instagram


Twitter


Khamsahamnida


Airi's first giveaway
Photobucket

Currently...
Feeling : Has crush on 이태민-koe ga suki. Soshite, anata no silent gesture, daisuki. 태민-san no ongaku itsumo kikimasu.
Eating : sushi, takoyaki, green tea,skittles, oat krunch, marshmellow lover. Nowadays mum homemade foods are saikou!
Doing : Sleeping 10 hours/day to get a better skin bleagh.
Watching : salamander guru and the shadow, operation love kver, painter of the wind, Rooftop Prince.
Reading : tuesdays with morrie by mitch albom.
Listening to : Lee taemin. Younha. Any beautiful ballad & R&B,Be Ma Girl-Teentop, Good night-B1A4.

Always Keep The Faith


CLERKSHIP SCHEDULE

[1] Clinical Oncology :
15/4/12-19/4/12

[2] Obstetric & Gynecology :
22/4/12-26/4/12

3] Surgery/Radiopharmacy :
29/4/12-3/5/12

[4] Pediatric :
6/5/12-10/5/12

[5] Medicine :
13/5/12-17/5/12

[6] Community Pharmacy :
20/5/12-24/5/12

[7] Psychiatry :
27/5/12-31/5/12

Wishlist

Daily Reads
Fay | WZul | Zati | Wana | Dramabeans | QiuQiu |

University
Ori | Kak Nuha | Ilham | Kak Syu | JauzeeUmny | Raj | Dila | Kak Fatin | El | Nabila | Pai | Syafuan

School
Faiz | Alif | Fizan | Zam | Syafizan | Faiq | miraayon | Tiqasaid

Familia
Kak Ya | Dek Ha

Fangirling&stuffs
Hananorisa RL | Fana | Mr.Pinky | Pinat | Jade | Nasyirah | Dorama | Hananorisa | Waiem | Icepluscoffee | C3JJ

miscellaneous
Agama | Adifstory | RahsiaFarmasi | Saifulislam | Doctor | Terfaktab | HanieHidayah | TeyCindy | Revelinme | CynthiaOng | Jezmine | Fatinliyana |

Rotten Things
March 2009 | April 2009 | July 2009 | August 2009 | September 2009 | October 2009 | November 2009 | January 2010 | February 2010 | March 2010 | April 2010 | May 2010 | June 2010 | July 2010 | August 2010 | September 2010 | October 2010 | November 2010 | December 2010 | January 2011 | February 2011 | March 2011 | April 2011 | May 2011 | June 2011 | July 2011 | August 2011 | September 2011 | October 2011 | November 2011 | March 2012 | May 2012 | June 2012 | July 2012 | August 2012 | February 2013 | April 2013 | May 2013 | June 2013 | September 2013 | February 2014 |

Award
Minna Ohaiyo!!
I'm sick of laboratory reports!
It's such a long day...
I need painkiller, so badly!
saya mesti patuh!
tak mampu nak berfikir!!
Be Strong!
Aesthetic
Tak tau nak bagi tajuk apa??

Click!

> comments
The way you see the world
Written at Friday, August 14, 2009 | back to top



Hello!!

It's been a while since I wrote the last entry. As usual, I have a lot of things to do. A pile of assignments and laboratory reports waiting to be done. But, still got time for googling Jpop MV, watching anime, drama, reading online manga..Haih! Konon banyak kerja, tapi sangat bahagia membuang masa...(geleng kepala)

Secara rasminya, cuti mid sem saya bermula esok. Tapi, saya dah start bercuti hari selasa bermula jam 1.00 pm lagi. Kerana apa? H1N1. Saya rasa, semua orang pun bosan kan dengan kisah pusat-pusat pengajian ditutup sebab H1N1.

Entry kali ni bukan pasal H1N1. Saya cuma nak cakap pasal melihat dunia melalui sudut pandangan yang positive. Jarang saya rajin nak tulis entry bersifat seperti ini. Biasanya entry saya pasal artis jepun, korea, drama segala.

Ramai orang termasuk saya selalu cenderung untuk berfikir,

"Bagusnya kalau aku macam tu..."
"bestnya jadi macam dia..."
"Kenapa la nasib aku teruk sangat..."
"Why on earth its gonna be like this..."

Semua manusia pun macam tu termasuk saya. Jarang bersyukur dengan apa yang kita miliki. Selalu mengharap balasan atas apa yang kita lakukan. Dan tanpa kita sedari, sifat seperti ni buat kita jadi manusia yang kedekut dan berfikiran negative lagi penuh syakwasangka.

Seperti contoh, kita tak boleh mengharap everything akan berakhir seperti apa yang kita rancang. kita selalu lupa yang tuhan punya rancangan lebih baik dari kita. Bila sesuatu berakhir dengan ending yang tak pernah kita sangka, kita selalu marah-marah, nangis, kecewa. Contohnya seperti saya, saya terlalu bercita-cita nak jadi cardiac surgeon. Saya amat kecewa bila tak mampu buat medical course. Tapi bila saya buat B.pharmacy, baru saya tahu, yang hidup ni tak semudah cita-cita. Saya tak kata yang pharmacy lebih mudah dari medic. Dua-dua sama susah. Tapi, sekarang saya sedar, kenapa tuhan rancang perjalanan saya seperti ini. Mungkin kalau saya jadi medical student saya langsung tak boleh survive, sebab terlalu lama. Saya seorang yang cepat bosan. Mungkin saya akan putus asa di tengah jalan.

Kemudian, kita selalu mengharap setiap apa yang kita beri akan dibalas. Saya selalu berpegang dengan falsafah,

" life is about gives and takes. Whatever you give, you'll get back"

Lately, saya sedar yang falsafah ni hanya valid untuk perbuatan jahat. Kerana apa? kerana tuhan maha adil. Dia akan balas kejahatan kita pada orang lain dengan bentuk yang sama atau mungkin lebih teruk lagi. Kenapa falsafah ni tak valid untuk perbuatan yang baik? Sebab tuhan kata dia akan balas kebaikan 1/10 je kat dunia. Lagi 9/10 kat akhirat kelak. Mungkin kita banyak menabur budi sekarang, tapi jarang orang nampak kebaikan tu, apatah lagi nak hargai. Tapi percayalah, tuhan tahu apa yang kita lakukan.

Tanpa kita sedari kita lebih banyak memberi daripada menerima. Kita lebih banyak berkorban untuk orang lain daripada orang lain berkorban untuk kita. Contohnya, dalam percintaan, kalau cinta kita tulus dan ikhlas, kita akan cuba buat apa saja untuk orang yang kita cintai. Walaupun kita tak tau, adakah dia benar-benar mencintai kita. Adakah dia willing to do the same thing untuk kita, bila kita perlukan dia di saat susah. Kita tetap percaya dia tanpa ragu-ragu, walaupun kita tak tau adakah dia layak untuk dipercayai. Kita tetap cuba untuk protect dia, walaupun belum tentu dia akan lindungi kita satu hari nanti. Mungkin satu saat, orang yang kita cinta akan tinggalkan kita dan berpaling pada orang lain, tapi kita akan biarkan dia pergi. Sebab bila kita cintakan seseorang, yang ingin kita lihat cuma senyuman dia. Biarpun kita terluka, dengan melihat dia tersenyum, walaupun senyuman tu bukan untuk kita, tapi, tu cukup untuk kita. Even, bila kita cuba untuk balas dengan kejahatan sekali pun, hati kita cuma akan bertambah sakit. Sebab lumrah manusia, tak mampu lihat orang yang disayangi menderita. Dan, jangan cuba kata anda seorang pencinta jika tak mampu bekorban seperti itu. Yeah..I know..It's lame. Saya sendiri tak pernah bercinta, dan saya kurang percaya dengan cinta, tapi, saya bercakap berdasarkan apa yang saya nampak.

Bila bekerja, kita akan lebih banyak berkorban untuk orang lain. Contohnya, health providers. Kerja di hospital sangat mudah terdedah dengan nosocomial infection (jangkitan penyakit yang dapat dari hospital). Tapi, kalau mereka give up dengan tugas mereka, semua perkara akan jadi susah. Kemudian, Cikgu. Cikgu sebenar tak kan pernah give up dengan anak muridnya walau pun anak murid dia sangat teruk dan dasyat. Jangan pernah anggap diri anda seorang guru kalau anda give up dengan anak murid. Dan sebagai seorang kawan, kita tak pernah tinggalkan kawan kita menangis sorang-sorang. Friends should be like that and friendship not just a word but a bond that can't be break.

Dan contoh terbaik ialah parents. Tak ada parents yang tau apa yang akan berlaku pada anak mereka pada masa depan. Tak ada parents yang tau adakah anak dia akan derhaka pada dia atau tak. Tapi parents tetap besarkan anak-anak dengan penuh kasih sayang. Even anak-anak dia mula berubah jadi jahat, parents tetap tak berubah. Cuba bawa anak mereka kembali ke jalan yang betul. Walau pun miskin, tak mampu, parents tetap cuba penuhi keinginan anak walaupun tak dihargai. Saya tau, ada parents yang abaikan anak-anak. Tak ambil tahu langsung pasal anak-anak. Ada macam tiada. Tapi, sebenarnya, jauh di sudut hati mereka, mungkin nama anak-anak mereka pernah bertakhta disitu. Dan, jangan pernah cuba untuk menjadi parents kalau tak mampu beri kasih sayang pada anak without any condition.

Saya percaya, kalau semua orang cuba memandang dunia dengan baik, there is nothing to be worried. Kalau semua orang meletakkan rasa bersyukur pada tempatnya, dunia aman. The thing is, we have to look everything from the bright sides, then we'll be able to do the right things.




Drama ni adalah contoh the real teacher's character and how's friendship should be


2 comments