Welcome to my blog.You want to Follow or go back Home.
Me: The One and Only
Hi! 안녕하세요 ! Thanks for reading! ^^ ~He, who has no strength to dream, has no strength to live~Ernst Toller~
Disclaimer
Hi! Before anything else, just to remind you, I'm talking craps sometimes, so whatever is written here, just deal with it because afterall this is my blog (: I'm not an English/Bahasa teacher, so pardon my grammar. No any childish acts. Respect is a must. Thank You :D
Email: nurulshariff90@yahoo.com
AYUMIYOSHIDA:)
Navigations

Profile Blog Links Joined Credits
I am ME | A Plain Jane
Not just any type of girl Hello! I'm Nurul. 21 year old. AB blood type. Lefty. Another plain Jane who rarely has an objective. I just accept what I get, either it was a reward for my hard work or even it was a punishment from my laziness. Those facts explain how loser I am. Oh I am also one of girls who wrote fan letter as her bio. Love pink. Has 2 different personality because I am AB lol. Half of myself already here so yeah, just read it! ^^ ohh! I'm so random. Remember!



Instagram


Twitter


Khamsahamnida


Airi's first giveaway
Photobucket

Currently...
Feeling : Has crush on 이태민-koe ga suki. Soshite, anata no silent gesture, daisuki. 태민-san no ongaku itsumo kikimasu.
Eating : sushi, takoyaki, green tea,skittles, oat krunch, marshmellow lover. Nowadays mum homemade foods are saikou!
Doing : Sleeping 10 hours/day to get a better skin bleagh.
Watching : salamander guru and the shadow, operation love kver, painter of the wind, Rooftop Prince.
Reading : tuesdays with morrie by mitch albom.
Listening to : Lee taemin. Younha. Any beautiful ballad & R&B,Be Ma Girl-Teentop, Good night-B1A4.

Always Keep The Faith


CLERKSHIP SCHEDULE

[1] Clinical Oncology :
15/4/12-19/4/12

[2] Obstetric & Gynecology :
22/4/12-26/4/12

3] Surgery/Radiopharmacy :
29/4/12-3/5/12

[4] Pediatric :
6/5/12-10/5/12

[5] Medicine :
13/5/12-17/5/12

[6] Community Pharmacy :
20/5/12-24/5/12

[7] Psychiatry :
27/5/12-31/5/12

Wishlist

Daily Reads
Fay | WZul | Zati | Wana | Dramabeans | QiuQiu |

University
Ori | Kak Nuha | Ilham | Kak Syu | JauzeeUmny | Raj | Dila | Kak Fatin | El | Nabila | Pai | Syafuan

School
Faiz | Alif | Fizan | Zam | Syafizan | Faiq | miraayon | Tiqasaid

Familia
Kak Ya | Dek Ha

Fangirling&stuffs
Hananorisa RL | Fana | Mr.Pinky | Pinat | Jade | Nasyirah | Dorama | Hananorisa | Waiem | Icepluscoffee | C3JJ

miscellaneous
Agama | Adifstory | RahsiaFarmasi | Saifulislam | Doctor | Terfaktab | HanieHidayah | TeyCindy | Revelinme | CynthiaOng | Jezmine | Fatinliyana |

Rotten Things
March 2009 | April 2009 | July 2009 | August 2009 | September 2009 | October 2009 | November 2009 | January 2010 | February 2010 | March 2010 | April 2010 | May 2010 | June 2010 | July 2010 | August 2010 | September 2010 | October 2010 | November 2010 | December 2010 | January 2011 | February 2011 | March 2011 | April 2011 | May 2011 | June 2011 | July 2011 | August 2011 | September 2011 | October 2011 | November 2011 | March 2012 | May 2012 | June 2012 | July 2012 | August 2012 | February 2013 | April 2013 | May 2013 | June 2013 | September 2013 | February 2014 |

Confession
A love letter: Koi shichattanda, tabun kitzuitenai...
of my brain and the devil living inside.
Path
mungkin itu yang dikatakan rumah ku syurga ku.
stresss
Ohai. Rasanya da lama sangat tak update kan. Hari...
Working life: After 2 months
Seoul Trip | Part 1: Tips to travel in Seoul as a ...
Liebster Blog Award

Click!

> comments
Ai De Tian Guo malay translation
Written at Saturday, April 25, 2009 | back to top


Assalamualaikum...


Nothing much to say...

Here is Ai De Tian Guo in Malay version.

I done it last tuesday,

when doing revision for PNS...

I wrote the translation on lecture note( synaps) haha...

seems like I am not focusing on books and notes...

* LOL*

Title:Kingdom of Love (Daerah Cinta)

Singer: Cyndi Wang Xing Ling

OST Heaven Wedding Gown

Translated by : NurulShariff

you shui neng gou gao su wo

shi jian di hai duo shenni

he wo de xin ming ming ceng jing shi xiang ai de

shi fou ni hai ting de dao

wo hu han ni de sheng yin

wei he wo you zhong kao bu jin ni de xin qing

yue lai yue bu neng gou xiang xin

sheng ming zhi zhong mei you ni

hao xiang tian guo mei you mei li de jia yi

wei shen me zai wo de yan jing

zong you yu gan jiang yao xia yu

jiu suan zou zai ren qun li ye jue de hao gu ji

wei shen me zai ni de yan jing

wo kan bu dao ni de teng xi

nan dao ai yi rong hua zai shi jian li

you shui neng gou gao su wo

ai de tian guo duo yuan

ni he wo de meng shi fou ke neng hui shi xian

yue lai yue bu neng gou xiang xin

sheng ming zhi zhong mei you ni

hao xiang tian guo mei you mei li de jia yi

wei shen me zai wo de yan jing

zong you yu gan jiang yao xia yu

jiu suan zou zai ren qun li ye jue de hao gu ji

wei shen me zai ni de yan jing

wo kan bu dao ni de teng xi

nan dao ai yi rong hua zai shi jian li

wei shen me xiang ai de yuan yin

sui zhe ni zhuan shen de li qu

ai de tian guo yi yao bu ke ji



Malay Translation

Berikan aku jawapan

Sedalam manakah lautan masa

Hatiku Dan Hatimu

Kita berdua telah jatuh cinta

Masihkah kau mendengar

suaraku memanggilmu

Mengapa aku merasakan

Aku tidak lagi disisi mu

Aku seperti hilang percaya

Hidupku tanpa mu

Ibarat,

Tiada lagi wujud

Gaun perkahwinan yang serba indah

Di dunia ini

Mengapakah dimataku

Seakan-akan turunnya hujan

Biarpun ditengah ramai

Aku seperti keseorangan

mengapakah dimatamu

Tidak lagi ku temui cinta

Mungkinkah ia ditelan masa

Berilah aku jawapan

Sejauh manakah daerah cinta itu

Mimpiku dan mimpimu

akankah menjadi nyata

Mengapa kita harus bercinta

Mencarimu

setelah kau berpaling dan pergi

mungkin

daerah cinta itu

terlalu jauh untuk ku temu...

Note: kredit diberi kepada athlynn17 kerana english translation beliau membantu saya dalam kerja2 pen'translate'tan ke bahasa melayu.

Labels:

0 comments
when you have no hopes,you won't feel disappointed....
Written at Friday, April 24, 2009 | back to top

            assalamualaikum..

         Semalam, secara x rasminya sy boleh la dikira sudah selamat menamatkan exam. semua paper teori dah habis. cumanya tinggal paper practical dosage form1 yg bakal dihadapi this coming monday. semalam juga adalah kertas pembunuh, killer paper iaitu pheripheralnervous system and theraphy(PNS). PNS ni mmgla subjek yg killer in nature. dan semalam pun semua org keluar dewan bagaikan amat frust.hmm.. same goes to me. even keluar dgn senyuman, tapi dihati siapa tw. ceh! bermadah pujangga pula kamu ya. ramai jugak insan terpilih yg mendapat pertolongan daripada pak cik Dr.Khalid, malangnya, saya tidak tergolong dlm kalangan insan itu.

         Berkata tentang harapan, sememangnya saya tidak mengharapkan juga mengimpikan apa-apa untuk final ini. Let Allah decides it. kerana apa? Because, when you have no hopes, you won't feel disappointed. Jika saya meletakkan harapn walau sebesar zarah, jika x terpenuhi, pada akhirnya saya juga yg akan kecewa. Saya benar-benar menyandarkan segalanya pada Allah. dan saya amat yakin Allah lah sebaik-baik pertolongan. Saya juga tidak mahu risau, kerana risau itu adalah doa... Maka, jalan yg terbaik adalah, senyum and pretend everything is okay. There's nothing happen. 

         Cukup tentang peperiksaan. Mlm ni ada jamuan BBQ kelas says after Isyak. Venue adalah di belakang rumah W. BBQ maknanya makan-makan. dan makanan adalah antara objek yg amat digemari Nurul. Makanya, sgt heaven lah mlm ni. Cuma yg tak Heaven nya adalah berbayar. Kalau ianya free, pastilah heavennya berdouble-double. Ceh! masih mengimpikan makan free saja. Dermawan manakah yg nk sponsor kamu makan Nurul? Sila cakap?haha...

          Owh, gadget terbaru saya disebelah ni sgt mengong. Sy x bley dah nak arrange wedget saya kerana kehadiran beliau. Adoiyaiii... Celebrities look alike... Hmm...sepertinya, most of them adalah asian people. Dah mmg kamu berdarah asia Cik Nurul Oi! Owh! Song Hye-Kyo yg amatla cantik n comel itu look alike me. 75%.  Paling tinggi tu. Benda ni iye je. Hye-kyo tu comel, saya ni Comot. Sgt la tersasar...huhu... Anyway, adala kut yg tersama mana-mana. kalau tak xkan tersangkut, walaupun nampak macam menipukan. huhu...sekadar suka-suka...




0 comments
manusia dan kategori
Written at Tuesday, April 21, 2009 | back to top



Renungkan sejenak...

Siapakah orang yang sibuk?

Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s

Siapakah orang yang manis senyumannya?

Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil
berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.

Siapakah orang yang kaya?

Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.

Siapakah orang yang miskin?

Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk-numpukkan harta.

Siapakah orang yang rugi?

Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan.

Siapakah orang yang paling cantik?

Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?

Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit?

Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya.

Siapakah orang yang mempunyai akal?

Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari siksa neraka.




2 comments
Real love can't be cleaved apart.....
Written at Sunday, April 19, 2009 | back to top

Does it true?

perhaps...

love is inspiration, inspiration comes from love...

both can't be separated...

if you try to cleave the love, actually there's no love insides your heart...

because, love and inspiration come from heart,and the heart, can't be cleaved...

If we love someone, we'll always be by him/her sides...

we'll always give happiness to him/her...

eventhough, it make us tear apart...

it ruins our life...

When he/she found someone they love most, we'll able to let him/her go...

eventhough, it may hurt us...

love mean, able to sacrifice, gives and takes, cares,

love is spring,

brings hope and forgiveness,

Who are in love, 

they are always supporting each other,

understand,

and believe their partner,

eventhough,

the whole world don't believe him/her...

because, as the lover...

we always know, when he/she lies us...

and because of real love,

no one will able to lie their love...

the power of true love...

can turn, bad person become angel...

love is genuine...


~nurul_09~




owh, howcome I've become soooo jiwang today?

adakah pengaruh drama?

today, i can't study because of my heart doesn't feeling well...

can't focus to my books and notes...

i don't know why...

does that drama really affect me?

eventhough, i just gone through roughly...

nurul, how silly are you, today?

anyhow...

this My Lucky Star really give an impact to me...

can't wait anymore...

the moment, when the examination will over...

arghhh!!!

cepatla exam berlalu...

fikiran ku sudah tidak stabil ini...

presure sungguh...

my lucky star


Note: "real love can't be cleaved apart" is the tagline of a Taiwan drama, My Lucky Star and those silly words about love come from my heart...

2 comments
Selamat Hari Jadi Ibu Ku Sayang
Written at Wednesday, April 8, 2009 | back to top


Happy Birthday to You,
Happy Birthday to You,
Happy Birthday to Ibu,
Happy Birthday to You...

Hari Jadi Ibu saya jatuh pada 7hb April iaitu semalam. Tapi semalam saya tiada mood untuk mengepost sebarang entry di blog ini.

Semalam, saya call ibu untuk wish birthday beliau,dalam pukul 9.00am. Saya sangga saya adalah anak yg pertama make a call to wish her birthday. Sekali je, ibu kata adik saya, Yaya dah call dulu dari saya. Subuh-subuh lagi. Cis! setiap tahun mesti dia je yg akan wish birthday ibu, ayah, mother's day, father's day dengan kadar yg pantas. Mentang-mentang la dia sekolah petang. Mesti kes tak nak berebut public phone la tu. Subuh-subuh dah call. mengganggu saja. Ceh! Kamu dengki ye Nurul. Kamu tu yg lambat, nk salahkan adik pulak. Adik saya si Yaya ni bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Ismail, Johor Bahru di dalam Tingkatan 3. Sebuah sekolah KLUSTER yg amat dia banggakan. Perlu ke saya cite kat sini sekolah dia tu kluster cemerlang? Hanya menambahkan lagi kebanggaan dia. Ceh!

Okay la, berbalik pada hari jadi ibu saya,
Saya cuma wish saja. No gift.No Card.Apa punya anak la. Kinda Busy la nk cari card n gift coz skrg ni tgh musim exam. boleh ke pikir macam tu? Busy-busy pun family tetap utamakan?
Yela. mother's day nanti saya berada dirumah. Bolehla saya keluar mencari hadiah untuk ibu saya. Okey kan? Sebenarnya, saya nk post card dari enveluv.com. Website menawarkan service mengepost card ke pintu rumah, free off charge. Unfortunely, website dia mengalami masalah sejak sebelum raya cina lagi n belum pulih sehingga kini. Sedih saya. Harapan musnah. Awan Hitam datang.

Okey, after call semalam, kami borak-borakla pasal exam sume. Jadi risau saya. Petang tu ibu saya call saya pulak. Tapi saya tak angkat bcoz of silent mode. Saya lupa nk ubah. Jadi malam tu bila saya check hp, ada 5 miss call dari ibu. so, saya cuba call la semula tapi tak berjaya. Then, beliau call saya semula. Barulah saya teringat, Maxis kan ada perkhidmatan Call percuma masa hari jadi. C eh! padahal hari selain dari hari jadi, Maxis telah banyak menelan duit penggunanya. Nak tebus rasa bersalah la tu.haha. Kami pun berborak lama. Ditambahkan lagi dengan adik kecik saya si Nurul Izzah n Mohd Naim yg suka menyibuk kat telephone, jadi gayanya, saya lebih banyak melayan adik-adik saya tu berbanding bergayut dengan ibu. macam-macam lah yg si budak kecik tu cerita. Makan kek la, hari sabtu kena sekolah la, tak dapat tgk kartun la. Kemudian, asyik suruh saya balik Johor cepat-cepat coz nak main laptop saya. Cis! apa punya adik. Baru berusia 4 tahun lebih sudah pandai untuk bermain dengan benda-benda IT ni. Bukan nak kata, "Kakak Yuyui, bila awak nk balik..Saya rindu kat awak..." sebaliknya dia kata, " Bila awak nak balik? nanti kita tengok CD mari membaca dekat laptop awak." sesungguhnya, adik saya ni materialistik betul. haha.

Okeyla, saya mahu study pula. Kepada ibu...

"happy Birthday, semoga panjang umur, bahagia n diberkati selalu." Ada anak yg baik macam saya kan cukup membahagiakan apa? haha. Ceh! perasan. Baikla sangat kamu tu Nurul.

Okeyla, gotta go now! Bye!


0 comments